Колико кошта ковид вакцина?

Цене вакцина против ковида-19 кретаће се између три и 60 долара по дози, пише данас Глас Америке.
vakcinacija, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Вакцина компаније АстраЗенека, "оксфордска вакцина“, коштала би између три и четири долара по дози, што је знатно ниже него конкурентске вакцине, а даје се у две дозе.

АстраЗенека вакцина ће, по свему судећи, имати најнижу цену и вероватно да ће бити доминантна, преноси Клиx.Вакцина Фајзер/Бионтех би, према проценама, била нешто скупља и коштала би око 16 долара по дози, а даје се у две дозе у року од 28 дана.

Постоји, међутим, скептицизам према тој вакцини, не због њеног новог механизма деловања, већ због тога што се чува на минус 70 степени, што је логистички захтевно и за веће и богатије земље.Новаксова вакцина базирана је на протеинској подјединици, а процењена цена једне дозе би била око 16 долара.

Процењује се да ће цена једне дозе вакцине коју развија америчка компанија Модерна бити између 50 и 60 долара.Кинеска вакцина компаније Синовац кошта око 60 долара за две дозе и већ се продаваје јер је добила дозволу.

Очекивана цена вакцине Џонсон и Џонсон би била око 10 ева по дози. Ова вакцина се базира на генетички модификованом аденовирусном вектору, слично као вакцина АстраЗенеке.

Руска вакцина Спутњик V ће, према наводима руских медија, коштати око 10 долара за две дозе.

EUR/RSD 117.5653
Најновије вести