Нове последице ковида на васкуларни систем?

ЊУЈОРК: Листа мистериозних симптома повезаних с пост-ковидом је све већа, а најновија, досад непозната последица ове болести се појавила код пацијенткиње у Италији која је добила гангрену на руци, пренео је Њујорк пост.
k
Фото: pixabay.com

Лист наводи да су доктори били приморани да јој ампутирају три прста након што је жена у априлу 2020. године добила ковид, а лекари су назвали случај "опасном манифестацијом" болести у најновијем извештају објављеном у Европском журналу васкуларних и ендоваскуларне хирургије.

Научници су свесни да ковид може да изазова хаос у васкуларном систему, иако још нису сигурни зашто.

Тренутно, многи лекари верују да су синдроми након прележаног ковида повезани с претераним имунолошким одговором, који "наређује" телу да нападне оболеле и здраве ћелије, у процесу који се зове цитокинска олуја.

Медицинари су открили још неке неочекиване последице ковида - прошле недеље, истраживач лондонског Краљевског колеџа Тим Спектор је открио да један од пет пацијената доживљава неки од три симптома - осип коже, ране у устима или повећан језик, који се не јављају током болести.

Спектор је прошле недеље рекао за УСА Тудеј да је "ковид језик" стање у којем језик пацијената необјашњиво отиче, је један од најређих симптома које је видео и погађа једног у 100 пацијената, према његовој процени.

EUR/RSD 117.3078
Најновије вести