Омиљена "сирова" дијета познатих прилично сурова?

Бројне познате звезде међу којима су најгласније Гвинет Палтроу, Деми Мур и Мадона заговарају дијету базирану на сировој храни, али стручњаци упозоравају како такав режим исхране може да буде врло опасан, у неким случајевима чак и смртоносан.
Epa (Peter Foley)
Фото: Epa (Peter Foley)

Тако је професор Стив Џоунс, иначе стручњак за генетику, недавно упозорио на опасне поседице конзумирања искључиво сирове хране.

Наиме, како каже, људи су изгубили могућност да варе сирову храну, па оваква дијете може да има прилично озбиљне последице.

Умрли бисмо од глади када бисмо искључиво јели сирову храну. Изгубили смо ензиме и пробавне механизме који процесирају сирову храну, поручио је он.

Много је разлога због којих се људи прикључују „raw food“ покрету – неки једноставно зато што желе да изгубе на тежини, неки сирову храну бирају због еколошких разлога, а неки пак верују како само на тај начин може да се искористи нутритивни потенцијал намирница.

И у случају сирове хране, рекли бисмо, да се намеће закључак сличан као и код осталих питања здравог режима исхране: све је у реду у умереним дозама, односно сирова храна је штетна само ако ваша дијета не укључује и обрађене намирнице.

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести