ОВА ЈУТАРЊА НАВИКА ПРАВИ ХАОС У ВАШЕМ ОРГАНИЗМУ Женама дивљају хормони, А СВИМА ДИЖЕ ШЕЋЕР

Ово ће вас можда изненадити.
w
Фото: Pixabay.com

Устајање из кревета, тетурање до кухиње, пристављање кафе, купатило, испијање првог гутљаја кафе - и тек онда уствари многи од нас почну да се буде.

Студија објављена у дигиталном издању библиотеке Америчког медицинског националног института показала је да кафа на празан желудац, посебно код жена, лоше делује на здравље.

 Због природног биолошког ритма, ниво кортизола у телу највиши је ујутро када се будимо и најнижи увече када идемо да спавамо.

Фото: Pixabay.com

 "Испијање кафе рано ујутро, када је ниво кортизола највиши, ремети хормоне у организму и нарушава циркадијски ритам. Кортизол лоше делује на овулацију, хормонални баланс и килограме", објашњава за portal PureWow нутрициониста и лекар Карлин Розенблум.

Кафа

"Конзумирање кофеина када је ниво кортизола највиши подстиче појачано лучење кортизола. Иако засад није објашњено због чега се ово догађа, верујемо да има везе утицај кафе на одређене витамине и минерале у телу", закључује др Розенблум и упозорава:

 "Кортизол је као и сви остали хормони нужан за функционисање организма, али проблем настаје када смо непрестано под стресом и када га тело стално лучи. Ово може да доведе до повећаног нивоа шећера у крви и до инсулинске резистенције. Осим што ће подстаћи додатно лучење кортизола, кафа на празан желудац може да узрокује пробавне проблеме и повећа ниво желудачне киселине. Ако имате проблема са желуцем, добро је знати да је хладна кафа за 70 % мање кисела од топле."

Фото: Pixabay.com

Када попити прву јутарњу кафу?

Ако устајете око седам сати ујутро, најбоље је попити прву кафу између 9.30 и поднева - када је ниво кортизола природно низак. Наравно, важно је пре тога јести.

​С обзиром на киселост кафе, добро је доручковати намирнице богате калцијумом попут бадема, јогурта или чиа семенки које неутралишу киселост, саветује Розенблум. Ако пијете кафу у ово време, добићете потребни подстицај и енергију.

(Espreso/b92.net/prenela T.M.)

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести