ПОЧИЊЕ ЈЕДАН ОД НАЈСТРОЖИХ ПОСТОВА: Нутрициониста појашњава како се тело припрема за рестрикцију калорија

ЧАЧАК: Верници Српске православне цркве широм Србије припремају се за Велики пост, наиме, ова је последња седмица пред почетак поста и познатија је као Сиропусна недеља када се не једе месо, већ се само конзумирају бели мрс и јаја и преставља један од најстрожих у години.
2
Фото: РИНА

- Ове недеље се припремамо за Васкршњи пост, с обзиром на то да знамо да је он врло строг, морамо и тело да припремимо на рестрикцију и на унос мањих калорија. То постижемо, тако што се ове седмице управо одричемо намирница попут меса и месних прерађевина, али наравно, све остале намирнице попут поврћа, воћа, рибе, белог мрса и уопште производа од млека, све је то апсолутно дозвољено. Дакле, важно је када од понедељка кренемо да постимо на води да просто будемо спремни да наше тело не доживи велики шок када пређемо на намирнице које се припремају искључиво печењем, бланшиањем, кувањем, нема дубоке масноће, нема уља, нема пржења, поховања и свега онога што је било претходних дана и празника - појаснила је за РИНУ, Соња Никачевић нутрициониста.

Она је нагласила да све оно што црква прописује када је у питању пост и све припреме пред, као што је оба седмица, заправо има смисла.

- Све управо има смисла, јер је пост управо прочишћење и душе, али и тела, па је стога потребно да то искористимо, али на паметан начин. Шта то значи? То значи: Бирамо поврће, бирамо воће, али искључиво да то буде резноврсно, да је заступљено сво воће, сво поврће, такође зелено поврће, коштуњаво воће и све врсте намирница, сем меса - истакла је Никачевић.

Фото: РИНА

С обзиром на то да постоје и они који су одлучили да пост почну и заврше сировом храном, питали смо нутриционисту, може ли у том случају бити неке штете.

- Када је у питању сирова храна, од ње не може бити никакве штете, јер све до 40 дана шта год да радимо свом телу, као исхрану на сировој храни, тело неће да запамти, не може да буде на штету, може само да буде један добар детокс за тело и прочошћавање, тако да апсолутно никаквих проблема нема. Оно што је важно, то је водити рачуна о количини, јер свака намирница, као и она која је изузетно здрава и нутритивно богата и она која то није, мора да има меру, јер у супротном доћи ће до суфицита калорија и наравно, доћи ће до повећања телесне масе - закјључила Никачевић.

Дакле, пост почиње у понедељак 18. марта и траје до 05. Маја, када православни верници обележавају Васкрс највећи и најстарији празник који се слави у спомен на Христово васкрснуће И нејгову победу над смрћу.

РИНА

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести