Повећан број срчаних застоја услед високих температура

БЕОГРАД: Високе летње температуре доприносе повећаном броју срчаних застоја, а седам од десет срчаних застоја догоди се у свакодневним околностима - на улици, код куће или током спортских активности, упозорила је данас докторка и сарадница у Црвеном Крсту Србије Љубица Алексић.
6
Фото: Pixabay.com

"Према подацима службе Хитне помоћи у Београду током маја било је близу 80 интервенција са мерама оживљавања у случају наглог срчаног застоја, а током јуна тај број се обично повећава, управо због високих температура", рекла Алексић за Тан‌југ.

Алексић је казала да су, када је у питању срчани застој, најугроженије особе са срчаним болестима, они који пате од срчаних аритмија и пацијенти са васкуларним проблемима са срцем.

"То су уједно и категорије људи које су и најосетљивије на екстремне спољашње температуре било да се ради о веома хладним условима или високим температурама", рекла је Алексић.

Она је поручила да пацијенти који имају дијагностиковано срчано обољење треба да се придржавају терапије, али и да имају током врелих летњих дана хигијенско-дијететски режим и конзумирају исхрану медитеранског типа и лаганије оброке, како би се смањио ризик од срчаних напада и застоја.

Такође, докторка је препоручила да се током високих температура носи лагана памучна одећа и да се не излаже сунцу у току дана када су температуре јако високе - између 10 и 17 часова.

Упозорила је да је потребно и придржавати се мера превенције које су везане за купање и уласка у воду, с обзиром на то да људи лето углавном проводе на купалиштима.

"Потребно је постепено улазити у воду зато што брз улазак или скок у хладну воду може да проузрокује срчани застој нарочито код осетљивих особа, због снажне провокације парасимпатичког нервног система који регулише срчани рад", објаснила је докторка.

Такође, докторка је упозорила да људи буду јако пажљиви са конзумирањем алкхолних пића јер ширење крвних судова може оборити крвни притисак, што код особа које су осетљиве за аритмије, може да изазове озбиљније поремећаје срчаног ритма, а некада и да доведе до ефекта срчаног застоја.

На питање како препознати срчани застој Алексић је навела да су значи препознавања губитак свести и дисања, што је знак да одмах треба предузети мере оживљавања - масажу срца и примену апарата за аутоматску спољашњу дефибрилацију.

Докторка Алексић је нагласила да је интервенција оних који се први затекну уз унесрећеног од суштинског значаја за преживљавање особе која има застој и да је сваки минут у тим ситуацијама дргоцен, како би се спасао нечији живот.

"Након три минута од срчаног застоја у мозгу без циркулације долази до пропадња можданих ћелија и та брзина пропадања можданог ткива због неисхрањености је јако брза, тако да је судбина људи којима се то догоди у рукама оних који се први затекну на лицу места. Они купују време до медицинских процедура које ће извести Хитна помоћ", објаснила је она.

Алексић је истакла да је управо због тога Црвени Крст Србије покренуо кампању "Живот у твојим рукама", кроз коју грађани имају прилику да прођу обуку да брзо и ефикасно препознају стање наглог срчанг застоја, али и једнако брзо и ефикасно пруже прву помоћ.

Навела је да је кампања започета у сфери спорта у сарадњи са спортским савезима и Олимпијским комитетом Србије, али да се сада шири и на ширу јавност.

Најавила је да ће сутра у оквиру те акције у Београду у Кнез Михајловој улици од 17 до 19 часова, бити одржан бити први јавни час за грађане, који подразумева обуку за препознавање и прву помоћ код срчаног застоја, као и обуку за коришћење апарата за аутоматску спољашњу дефибрилацију.

EUR/RSD 117.3079
Најновије вести