ПРОМЕНИТЕ СВОЈЕ НАВИКЕ НАБОЉЕ Шта се дешава ако пијете чај сваки дан?

Чај је једно од најомиљенијих пића на планети. Неки га пију уз доручак, неки да би се опустили пре спавања.
s
Фото: Pixabay.com

С обзиром на то да људи широм света конзумирају овај напитак, неки већ хиљадама година, поставља се питање које врсте здравствених користи чај може понудити и постоје ли икакви негативни ефекти за његово конзумирање.

Већина ових користи или ефеката повезана је са одређеним врстама чаја, али постоје неке које се могу применити на чај уопштено. На пример, зелени чај је познат као један од најздравијих типова чаја због својих специфичних антиоксиданаса, па може пружити одређене предности које друге биљне чајеве можда немају. Слично томе, биљни чајеви могу бити јединствени у зависности од биљке из које потичу, па ће сваки тип имати своје специфичне предности.

Чај може помоћи вашем срцу

Будући да се пробудите уз шољицу чаја или уживате у њој пре спавања, може бити више од задовољавања ваших жеља. Заправо, чај може допринети очувању здравља срца.

"Одређени чајеви, као што су црни чај, зелени чај и чај од хибискуса, повезани су са побољшањем здравља срца и могу помоћи у снижавању крвног притиска, смањењу нивоа ЛДЛ холестерола и побољшању укупне кардиоваскуларне функције", каже лекарка Ејми Гудсон.

Може побољшати вашу когнитивну функцију

Они који пију зелени чај биће срећни да знају да њихова навика пијења чаја може пружити потицај њиховом мозгу.

"Овај чај садржи Л-теанин, аминокиселину која делује синергистички с кофеином како би пружила глатки и дуготрајни енергетски подстицај, побољшавајући будност и когнитивне функције", каже Бест.

Међутим, ове когнитивне предности не долазе само од зеленог чаја.

"Чајеви са кофеином такође могу пружити благи енергетски подстицај и побољшати будност и когнитивне функције", каже Гудсон.

Фото: Pixabay.com

Чај може помоћи у варењу

Када се борите са желудачним тегобама или проблемима са варењем, одређени чајеви вам могу помоћи да се опустите.

"Биљни чајеви попут камилице, нане и ђумбира подржавају здравље варења и помажу у ублажавању симптома надутости, лошег варења и мучнине", каже Лиса Јанг, докторка наука.

Не само да чај може одмах помоћи побољшању варења, већ може допринети и здрављу црева и варења током времена. На пример, танини црног чаја могу имати блага антибактеријска својства која могу подржати здравље црева промовишући раст корисних цревних бактерија", додаје.

Може вам помоћи да се опустите

Чај од камилице, направљен од сушених цветова камилице, посебно се користи за спавање и смиривање.

"Овај чај је познат по својим умирујућим ефектима због присуства апигенина, антиоксиданса који се везује за одређене рецепторе у вашем мозгу, смањујући анксиозност и подстичући опуштање“, каже.

Када је у питању ваш сан, чај од камилице пре спавања може побољшати квалитет и трајање сна, захваљујући својим седативним својствима која могу изазвати осећај поспаности.

Можете смањити упалу

Севиља каже да је чај такође познат по својим антиупалним својствима. Према студији из Интернатионал Јоурнал оф Молецулар Сциенце, постоји обимно истраживање које може потврдити позитивне антиупалне користи редовног конзумирања чаја.

Ова студија посебно истражује зелени и црни чај. Оно што су истраживачи открили јесте да својства присутна у зеленом и црном чају могу имати значајан утицај на смањење упале у црвеним крвним зрнцима. Чак су открили да су људи са лупусом који су свакодневно конзумирали зелени чај током 12 недеља пријавили мање упале у свом телу.

(Klix, Дневник)

EUR/RSD 117.2071
Најновије вести