Шеф Бајонтека: Пандемија може да се заузда до идуће зиме

БЕРЛИН: Велика је вероватноћа да ће вакцина бити ефикасна против нове мутације короне, изјавио је Угур Шахин, научник и шеф компаније Бајонтек, чија је вакцина одобрена у ЕУ.
Prof. Dr. Ugur Šahin, CEO, BioNTech AG  Foto: BioNTech
Фото: Проф. Др. Угур Шахин, ЦЕО, BioNTech AG Фото: BioNTech

Он је за ДВ рекао да се нада имунизацији становништва до идуће зиме и да ће за неколико месеци опасти степен хоспитализације старијих људи.

С обзиром на то да ће ЕМА већ шестог јануара саопштити одлуку и о вакцини америчке Модерне, то Шахину даје наду да би ускоро на тржишту могло да се нађе довољно вакцина да се до идуће зиме пандемија стави под контролу.

Он је истиче да је за то потребно да се имунизује 60 до 70 одсто људи.

Када је реч о новом соју корона вируса који је најпре примећен у Великој Британији, шеф Бајонтека каже да се још не зна да ли је он отпоран на вакцину.

„Још не знамо, јер нисмо обавили тестове“, каже Шахин и најављује да ће у наредне две седмице Бајонтек проверити какав је одговор те мутације на њихову вакцину.

Он сматра да је висока вероватноћа да ће вакцина бити ефикасна против новог соја вируса, јер је, иако та варијанта има вишеструке мутације, измењен само један одсто релевантног протеина.

"То значи да је 99 одсто исто, а наша вакцина изазива имуни одговор тако што напада протеин вируса са више страна“, додао је научник.

EUR/RSD 117.3179
Најновије вести