Спутњик V без нежељених дејстава код 85 одсто добровољаца

МОСКВА: Директор руског Научно-истраживачког института за епидемиологију и микробиологију "Гамалеја" Александар Гинцбург саопштио је да 85 одсто добровољаца који су примили вакцину "Спутњик V" нису имали никаква нежељена дејства, преноси ТАСС.
FoNet/Xinhua/Ruska vakcina
Фото: Руска вакцина/Фонет/Ксинхуа

Три фазе клиничких испитивања вакцине "Спутњик V" показују да никаква нежељена дејства нису забележена код 85 одсто добровољаца, рекао је Гинцбург на конференцији за новинаре у Москви.

Директор Института "Гамалеја" је рекао да 15 одсто вакцинисаних добровољаца развило црвенило на месту убризгравања вакцине и благу главобољу која је прошла у току од 24 сата.

Најнепријатније нежељено дејство које нека особа може да развије након примања вакцине јесте температура до 38 степени током два дана, која може да буде третирана једном таблетом парацетамола, објаснио је Гинцбург.

"Спутњик V" прва је регистрована вакцина против корона вируса на свету. Регистрација је обављена 11. августа, а прва испитивања која су након тога уследила почела су у Москви 7. септембра. Два дана касније први добровољац је примио вакцину. Клиничким испитивањима обухваћено је укупно 40.000 људи, од којих је 10.000 примило плацебо уместо вакцине.

EUR/RSD 117.3078
Најновије вести