Студија: Додаци витамина Д не спречавају прелом костију

ЊУЈОРК: Ново клиничко истраживање, објављено у стручном часопису "New Енгланд Јурнал оф Медицине", показује да додатни унос витамина Д нема толики утицај на спречавање лома костију колико се сматрало на основу претходних истраживања, преноси амерички НБЦ.
1
Фото: Ilustracija/pixabay.com

Наиме, досадашња општеприхваћена препорука била је да се узима између 600 и 800 међународних јединица (ИУ) витамина Д дневно, што је сматрано неопходном количином како би овај витамин успешно помогао у апсорпцији калцијума који спречава пропадање костију.

Сада су научници са Државног универзитета у Сан Дијегу обавили експеримент којим су желели да покажу како додатни унос витамина Д може побољшати здравље костију код мушкараца старијих од 50 година и жена старијих од 55 и више година.

Међутим, резултати студије су показали да додатни унос овог витамина нема позитивно дејство на здраве особе, те да у овом случају "више није боље", док се унос суплемената препоручује код људи који имају одређене здравствене проблеме.

Приликом истраживања, које је укључило праћење 26.000 људи, истраживачи су упоредили број прелома који су се десили током петогодишњег периода код људи који су узимали 2.000 ИУ витамина Д3 са бројем прелома код људи који нису узимали суплементе.

Код здравих људи који нису имали озбиљан недостатак, додатни унос витамина Д није направио никакву разлику у заштити од прелома.

"Већина људи добија довољно витамина Д од сунца и њихове исхране. Суплементи нису неопходни за већину и чини се да не пружају додатне користи за кости", рекао је професорка Кони Вивер са Државног универзитета у Сан Дијегу.

Витамин Д се синтетизује у организму под дејством сунца, а уноси се путем хране и витаминских додатака.

EUR/RSD 117.3087
Најновије вести