Сунчаница и топлотни удар могу озбиљно да угрозе здравље

Летња жега и тропске врућине могу изазвати озбиљне тегобе и код потпуно здравих особа, а нарочито код хроничних болесника и старијих људи.
sunce sesir
Фото: pixabay.com

У Дому здравља „Нови Сад” кажу да су главни непријатељи нашег организма сунчаница и топлотни удар, а тело није увек спремно да се аклиматизује и прилагоди тим температурама. Зато је важно да се пије доста течности, једе храна богата витаминима и минералима, а одећа треба да буде од природних материјала.

Да се не би добила сунчаница, треба добро заштитити главу: носити качкете или шешире с ободом, чија калота је од прозрачних материјала. Одећа мора да одговара климатским условима, важно је да је од природних тканина и светлијих боја. Због високих температура организам губи воду, па је важно узимати што више течности. Исхрана такође мора да буде уравнотежена и лагана, богата витаминима и минералима. Морају се надокнађивати калијум и магнезијум, које, уз натрујум и хлор, организам нарочито губи. Просторије у којима се борави морају се редовно проветравати, а уколико се користе клима-уређаји, температуре не би требало да се знатно разликује од оне у спољашњој средини, саветују лекари Дома здравља.

Дуже излагање главе сунцу доводи до сунчанице, посебно када је потиљак директно на високој температури, а озбиљни случајеви сунчанице могу се завршити несвестицом, па и коматозним стањем.

Симптоми сунчанице су јака главобоља, сува кожа, стално повећање телесне температуре, вртоглавица, немир, поспаност и повраћање, зујање у ушима, поремећај вида, па и несвестица, пулс је убрзан, а дисање плитко и убрзано, а може се јавити и повећано знојење, чиме се губи знатна количина течности и минерала, нарочито калијума, који је веома важан за све биохемијске процесе у организму, пре свега у мозгу, наводе у Дому здравља.

Особу с таквим симптомима треба одмах сместити у хладовину или у расхлађену, затамњену просторију, и раскомотити је. Важно је постепено расхлађивање лаганим поливањем водом и стављањем хладних облога с ледом на потиљак и главу све док се температура не врати у нормалу. Телесну температуру треба стално контролисати. Човеку погођеном сунчаницом треба давати хладне напитке, али никако кафу и алкохол. У тежим случајевима губитка свести, појаве конфузије и поспаности потребно је што пре позвати лекара.


Одмах расхлађивање

У случају топлотног удара и сунчанице мора да се интервенише и одмах почне расхлађивање.

Особу треба склонити у хладовину, скинути јој одећу и обилно је расхлађивати хладном водом и обавезно позвати Хитну помоћ. Веома је важно надокнадити изгубљену течност и минерале.


Топлотни удар је сличан сунчаници и не мора да настане као последица директног излагања сунцу већ због боравка у прегрејаном простору или у аутомобилу. Настаје као резултат наглог, прекомерног повећања телесне температуре и немогућности организма да је одржи у нормалним границама. Обично се јавља када је повећана влажност ваздуха у време летњих спарина, јер је у тада знојање отежано. У таквим условима температура тела стално расте и достигне и до 40 степени Целзијуса.

Симптоми су малаксалост и грчеви, вртоглавица, жеђ, слабост, престанак знојења, јака главобоља, зујање у ушима, пулсирање у грудима, кожа је сува и црвена, а пулс је слаб и врло убрзан, наводе у Дому здравља.

Топлотни удар настаје нагло и без најаве, изненадним колапсом и падом крвног притиска. То је тежак акутни поремећај, који настаје због престанка терморегулације организма, а у најтежим случајевима може узроковати кому и смрт, зато је неопходна интервенција лекара.

Љ. П.

EUR/RSD 117.6117
Најновије вести