Вежбајте помало, али редовно

Чак и најлаганији тренинг може драстично да побољша здравље срца, уколико вежбате сваког дана.
run
Фото: pixabay.com

Нова студија спроведена на Харварду је показала да редовно кретање доводи ћелије у одређени ритам, који помаже организму да се одбрани од запаљења и срчаних болести пише mondo.rs.

У серијама експеримената спроведених на лабораторијским мишевима, мишеви су направили четири пута више нових срчаних мишићних ћелија када су свакодневно били физички активни, у односу на мишеве који су се мање кретали.

Ова открића значајна су и за пацијенте који су доживели срчани удар, али и за оне који би да заштите срце.

"Одржавање здравља срца захтева балансирано губљење срчаних мишићних ћелија услед старења или неке повреде, са регенерацијом или стварањем нових срчаних мишићних ћелија", каже аутор студије професор др Ентони Розенцвајг.

"Наша студија сугерише да вежбање може да помогне у одржавању тог баланса, и то у корист регенерације".

Један од аутора студије, професор регенеративне биологије др Ричард Ли каже да ова открића практично значе да можете да подмладите срце свакодневним вежбањем.

Људско срце има релативно низак капацитет саморегенерисања - срце младог човека може да обнови само један одсто мишићних ћелија годишње. Међутим, чак се и тих један одсто смањује с годинама, а губљење срчаних ћелија се повезује са отказивањем срца.

Дакле, довољно је да вежбате по мало, али је важно да то радите свакодневно како бисте одржали срце здравим.

EUR/RSD 117.5759
Најновије вести