Владица Ђорђевић: Не носите прошлост као штит

Рођена сам у Источној Србији и док моји родитељи нису кренули на пут свог трагања за бољим и лакшим животом, живели смо као једна породица. Када су они одлучили да оду да раде у Аустрији, бака се бринула о мени. Много су ми недостајали и пуно сам туговала за њима. С друге стране, расла сам у влашком крају окружена природом и ушукана љубављу моје баке. Мистичност и магија су биле уткане у свакодневни живот и неизоставни су део мог одрастања... Када живите на граници два света ви откривате да границе у ствари и не постоје, што ће тек касније постати важно у мом животу – открила нам је Владица Ђорђевић, ауторка књиге „Ти си извор своје снаге – креирај живот за којим жудиш”.
1
Фото: Приватна архива

Књига је њена животна исповест проткана питањима које чине један део методе приступа свесности (Access Consciousness). Њена ведрина и добра енергија коју сви осете када се нађу у Владичиној близини у суштој су супротности с нимало лаким животним путем:

– Моји родитељи су касније одлучили да окушају срећу у Шведској и повели и мене. Тамо сам одрасла, завршила пословну економију и радила више од 20 година у великим корпорацијама. Имала сам сјајан посао и све што ми је било потребно на материјалном нивоу. Међутим, имала сам тежак брак и врло болан развод. Као мајка двоје деце доживела сам највећу могућу трагедију, а то је губитак сина насилном смрћу. Др Дејн Хир ми је тада рекао „Ти можеш сада да се убијеш и будеш последица ове ситуације или можеш да наставиш да живиш“. Прво сам била шокирана, али после сам схватила да ме је само оснажио и да ме није жалио. С алатима методе приступа свесности и уз помоћ оснивача ове методе Герија Дагласа и већ поменутог др Хира, ја сам успела да повратим радост у свој живот. После две године мој најлепши посао је постао да ове технике и алате ширим међу другим људима.

Како сте се упознали са техником приступа свесности?

– Радила сам у америчкој корпорацији за економију и маркетинг. У том периоду бавила сам се између осталог и коучингом, тако да нисам била заинтересована за нешто потпуно ново. Тек на инсистирање директора, одлучила сам да одем на радионицу приступа свесности (Access Consciousness). Иако је то на први поглед изгледало као случајност, ја сам за годину дана постала сертификовани водитељ и предавач за цео свет. Знате, рођена сам и корачала путем где су бес, фрустрације, туга, страх, сумње и зависност свакодневни сапутници. Не само ја, него многи живе у програму који нас држи заглављене у пројекцијама, очекивањима, просуђивањима, раздвајањима и одбацивањима од свих, али и од нас самих. Које је решење да изађете из ових програма – свесност!

Фото: Приватна архива

По чему се ова метода разликује од других?

– Аксес (Access) је освештавање нашег унутрашњег знања које сви имамо, само не знамо да дођемо до њега. То се ради путем једноставних и пажљиво формулисаних питања која нас уче да примимо и видимо могућности. Постајемо свесни да у сваком тренутку имамо могућност избора да слободно кренемо путем који је најбољи и најлакши за нас. Излазимо из модуса преживљавања и стварамо себи живот обиља и креативности.

Како сте ви успели да примените таква знања у свој живот?

– Док се нисам упознала с методом приступа свесности ја сам доста тога испробала. Наиме, после проласка кроз тежак развод, избио ми је екцем. Као да то није било довољно моју патњу су повећали болови у мишићима - цело тело ме је болело, с тешкоћом сам се кретала. Лекари су ми рекли да је то фибромијалгија (синдром дуготрајног бола у мишићима и зглобовима). Нисам се слагала с тим, питала сам се како ја да исцелим себе и своје тело… Тако је почео мој пут упознавања и савлађивања разних техника самопомоћи. Прво сам се сусрела са Фелденкрајс методом која ми је помогла да се опустим.

Где вас је одвео следећи корак?

– Потом сам вежбала ћи гонг, па затим нешто друго, па програми за лични развој... Почела сам да се лечим хомеопатијом, па како сам ја особа којој није довољно само да осети, већ жели да зна – студирала сам четири године и завршила класичну хомеопатију. Потом је на ред дошла хата јога, па крије, па кундалини јога. У неком тренутку кундалини јога ми је била све, па сам решила да постанем учитељица кундалини јоге… Нисам све то учила, вежбала и радила да бих једног дана ја водила радионице и људима „солила” памет, него зато што је мени све то било потребно, да бих себе исцелила.


Књига на дар

Нашем најбржем читаоцу који назове телефон редакције ТВ магазина 021/480-6821 у понедељак 8. октобра у периоду од 11. до 11.10 часова поклањамо књигу Владице Ђорђевић „Ти си извор своје снаге – креирај живот за којим жудиш”. Владицa држи радионицу у недељу, 14. октобра, од 9.30 до 17.00 у Студију Хипократ у Новом Саду.


Не постоји универзални рецепт да се изборимо с трагедијом, али на који начин сте ви то успели?

– Најбоља ствар која може да нам се догоди у тренутку трагедије је да нам наша средина допусти избор и да нам не суди. Нисам имала ту срећу – уместо да породица и пријатељи у тим тешким тренуцима буду подршка мени и ћерци, они су просуђивали како би требало да се понашам и шта да радим... А шта сам ја изабрала - да будем жива. Изабрала сам радост и захвалност, да будем допринос другима, да преузмем ризике и никада не одустајем, да постављам питања.

Зашто?

– Живот у питању је много више од стављања упитника на крају реченице, јер многи ваши одговори вас спречавају да осетите радост, блаженство и јединство. Када живимо у питању пре него што покушавамо да нађемо одговор, ми дозвољавамо универзуму да нам да одговор који је већи него што можемо да схватимо. Када почнемо да се питамо – све почне да се појављује на магичан начин. Што више постављате питања, то више постајете свесни могућности које имате.

Да ли бисте нам открили која су то питања?

– Кад се осетите лоше, упитајте се: „коме то припада?” Колико год невероватно изгледа, убрзо ћете приметити да ћете се осећати лакше и бити креативнији. Друго питање које препоручујем да постављате је: „како може бити боље од овога?” – без обзира догађају ли вам се добре или лоше ствари. И треће: „шта је још могуће?” Кад поставите то питање, значи да сте се отворили за безброј могућности… У овој методи ми можемо питати „шта још можемо додати у нашем животу да нам живот буде бољи?” – Чини ми се да би онда живот био много лакши…

У вашој књизи наводите речи познатог бразилског писца Паола Коеља: „Једног дана пробудићеш се и више неће бити времена да урадиш ствари које си одувек желео да урадиш. Зато их уради сада!“ Колико је по вама битан тај садашњи тренутак?

– И те како је битан! На радионицама волим да оснажујем људе да пусте прошлост, поново креирају будућност и осете своју моћ. Многи људи носе прошлост испред себе као витешки штит, а у ствари она је само распаднути кофер који нам прави проблеме у односима са другим људима. Покушавам да објаснима да је једино ограничење оно које долази од наших мисли, осећаја, емоција, и ако се померимо, онда је могуће променити цео свој живот и све око вас. Границе у ствари не постоје и цео свет је једна чаролија ако сте спремни да га погледате у том светлу.

Да ли ова техника подстиче креативност?

– Промене које ова техника може да вам донесе отварају врата за креативност на бржи начин неко било која друга. Знам их доста и зато то и кажем. Замислите, како би било да је свет свесније место? Да ли би ратови и потешкоће које се догађају и даље постајале? Како би изгледало када би сви дошли до тачке где имамо могућност да мењамо трауме, драме које се дешавају у нашем животу? Свесност је могућност да елиминишемо све зидове који нас раздвајају!

Марина Јабланов Стојановић

Фото: приватна архива

EUR/RSD 117.5825
Најновије вести