Зашто је десерт неопходан за мршављење

Стално понављање питања може ли да се једе десерт током процеса мршављења, указало ми је на једну чињеницу: креирање плана исхране за мршављење који не делује одрживо, вероватно ће довести до неуспеха. Зато сам прилагодио свој став о десерту, јер је десерт заиста прилично неопходан за мршављење.
palacinke
Фото: pixabay.com

Заправо, да имам временску машину, прво бих поново написао предговоре за све књиге које сам објавио и врло јасно истакао следеће: Без обзира шта будете читали на овим страницама, и даље можете да једете десерт.

Приступ у ком нема десерта би могао да буде она грешка која је најприсутнија. Идеја да је одређена врста хране неопходна за мршављење, а друга не, један је од великих разлога зашто можда имате компликован однос према храни. Време је да се прекине са овим опасним начином размишљања, пре свега према десерту.

Дозволите себи парче торте за десерт!

Став да ће нам десерт прекинути процес мршављења одражава популарно веровање да постоје „добре” и „лоше” намирнице. Једноставније речено, већина људи сматра да неке намирнице гоје, док у другима можемо потпуно уживати. Међутим, то није тачно. Зашто? Неке намирнице имају више калорија, масти или угљених хидрата, али је важно како уносите те намирнице.

Треба да се окренемо основном разумевању људског тела и схватимо шта је заиста прилично неопходно за мршављење, уколико је то наш циљ. Наиме, сва тела су јединствена, ваше тело се разликује од тела ваших пријатеља, чланова породице, колега, познатих личности на насловним странама часописа. За почетак, било би добро да то схватимо, како бисмо знали шта је конкретно нама неопходно за мршављење и зашто баш то.

Свако од нас – укључујући и мене на почетку каријере – тешко прихвата то да здраве намирнице, иако добре за вас, ипак имају своја ограничења и могу да доведу до гојења, а не до мршављења.

Престаните да постављате питање „Да ли је ово добра намирница”?

Можете потпуно избегавати десерте, јесте најчистије намирнице, али и тада можете да прекинете процес мршављења. Исто важи и за неке друге намирнице, попут оних без глутена или млечних састојака.

Да ли су ове намирнице саме по себи лоше за вас уколико тражите нешто што је неопходно за мршављење? Наравно да нису, али није ствар у томе. Ниједна намирница појединачно вас неће учинити дебелим, као што вас ниједна неће учинити мршавијим. Зато престаните са упорним постављањем питања „Да ли је ово добра намирница?”.

На овај начин, стварате лош однос према храни ако почнете са избегавањем оног што волите, укључујући десерте. Тако правите ограничења себи, што вас чини фрустрираним, што даље доводи до подривања чврсте воље, што доводи до...знате и сами. На крају заборавите на све што је неопходно за мршављење, поједете све из фрижидера и имате још горе мишљење о себи.

Зато концепт држања дијете и таквог мршављења уопште није омиљен, јер вам је речено: „Немој то да једеш, то гоји”. Ово уопште није тачно.

Речи које сам написао пре много година, данас су тачније него икада. Постоји листа ствари које су важније од обећања да ћете смршати, и њих треба да будете свесни пре почетка мршављења:

- Здраво је уживати у свом животу.

- Здраво је проналазити праве ситуације да једете оно што волите.

- Здраво је не бринути ако пропустите један дан планираног вежбања, нарочито ако на неки бољи начин проведете то време.

Ја имам жену и сина и сваке недеље једем десерт с њима. Није реч о томе да могу себи то да приуштим јер имам добре гене, већ десерт јесте прилично неопходан, треба да буде део моје исхране.

Најдзравији планови мршављења не баве се сјајним намирницама. На основу истраживања (од Аткинса до The Zone), можемо закључити да су то постојаност, одрживост и стрпљење основе доброг плана које спречавају да дође до неуспеха.

Фото: pixabay.com

Десерт + несавршеност + основне намирнице = здравији ви

Истраживања која је на Харварду спровео др Дејвид Кац, показују да већина дијета – функционише. Зашто онда изабрати баш ону која вас чини несрећним, где не можете да поједете десерт или неку другу омиљену храну и које ћете се само кратко придржавати, недовољно да бисте видели праве резултате?

Наравно, водићете рачуна да уносите поврће, воће, протеине и здраве масти, али то нису једине намирнице које морате да једете. Да, оне треба да чине већи део ваше исхране, али остало бирате по својој вољи.

У суштини, наука жели да ви једете десерт

Ево зашто је десерт прилично неопходан за мршављење: истраживачи са Универзитета у Торонту су открили да вам потпуно ограничавање хране отежава да се држите плана. У овом случају, елиминисање десерта из дијете на само недељу дана је довело до огромне жеље за њим. Ефикаснији приступ ће вам свакако дозволити задовољавање своје жељене хране, али у контролисаним порцијама.

По једној студији из Израела, унос десерта са доручком  заиста може да буде прилично неопходан за мршављење, али и одржавање жељене тежине. Ова студија је трајала читавих осам месеци. У првој половини, обе групе (она која је јела десерт и она која није) изгубиле су отприлике исти број килограма, али је до великих разлика дошло током наредна четири месеца. Учесници који су јели десерт су смршали додатних скоро 7 килограма (поред почетних 13,5 у прва четири месеца), док су они који нису јели десерт вратили 7 килограма. Звучи познато?

Детаљи ове студије не морају бити разлог да убаците десерт уз доручак, али они пружају доказе да је десерт прилично неопходан за мршављење у било ком приступу исхрани. То представља важан део дугорочне статегије мршављења која вас неће излудети, јер мали слаткиши дају психолошку предност захваљујући којој остајете мотивисани и не одступате од плана исхране.

У оквиру било које дијете, 10 до 20 одсто калорија може да се усмери ка десерту. Иако изгледа тешко ограничити их на нешто мало, важно је да знамо да иза тога стоји метод.

Када стално жудите за десертом јер вам је речено да то не можете да једете, желите га још више. Али када имате опцију да једете десерт сваког дана, жеља да поједете пола киле сладоледа се значајно смањује на, например, само пар кугли.

Ваш задатак је да направите приоритете за добро здравље, а не да будете савршени. Много је начина исхране којима можете да скинете прилично велики број килограма, а једини начин који не успева сигурно је онај који тражи да се одрекнете десерта, или било које друге хране у којој уживате, у потпуности.

Мада можда звучи чудно, и сами видите да избацивање десерта никако није неопходан корак за мршављење, јер се постиже само контра-ефекат. Можда супротан приступ није сувише добар да би био истинит.

Аутор: Адам Борнстајн

EUR/RSD 117.5811
Најновије вести