ЧУВА СРЦЕ И ПЛУЋА, КОНТРОЛИШЕ НИВО ШЕЋЕРА У КРВИ Кукурузна свила вековима се користи у традиционалној медицини
Кукурузна свила, дуга свиленкаста влакна у облику нити која расту на различитим деловима кукуруза, обично се бацају када нам је кукуруз на јеловнику, али они који знајучелкопвита сгвојства умеју да је добро искористе.
Међутим, кукурузна свила се вековима интензивно користи у традиционалној медицини због својих корисних својстава.
Можемо навести неколико здравствених предности кукурузне свиле.
Када се конзумира, кукурузна свила инхибира производњу и акумулацију млечне киселине у мишићима. Ова киселина се накупља након што особа вежба или у било ком другом тренутку када је мишићи боле. То значи да конзумирање кукурузне свиле, обично као чај или екстракт, може помоћи људима који ће се бавити напорним физичким активностима да издрже дуже без умора.
Постоји довољно доказа који сугеришу да конзумирање кукурузне свиле помаже у побољшању нивоа холестерола. Одржавање ниског нивоа холестерола кључно је за спречавање срчаних компликација.
Студије су такође откриле да испијање напитка (чаја) од кукурузне свиле може помоћи у опоравку људи који се боре са плућним или периферним едемом, а који се јавља када срце постане слабо или не функционише правилно.
Бројне друге студије су откриле да чај или екстракт кукурузне свиле имају јаке антихипертензивне ефекте. Клиничко испитивање је показало да испијање чаја од кукурузне свиле снижава крвни притисак.