МИШИЋИ НЕ ЗНАЧЕ ЗДРАВЉЕ!
„ИЗГЛЕДАЈУ КАО БОЖАНСТВА, А СРУШЕ СЕ НА ТРЕНИНГУ“ Кардиолог упозорава на ОПАСНУ ДИЈЕТУ која доводи до инфаркта у 30-им!
Месна дијета – која подразумева искључиво конзумирање намирница животињског порекла попут меса, јаја и путера – све је популарнија на друштвеним мрежама.
Заговорници тврде да доноси низ бенефита, укључујући губитак килограма, стабилну енергију и бољи фокус.
Међутим, све више стручњака упозорава на озбиљне здравствене ризике које ова искључива дијета носи. Недостатак влакана и витамина Ц може довести до стања попут скорбут и повећаног ризика од рака, а висока конзумација црвеног меса повезује се и са болестима срца.
Упозорење из прве руке
Амерички кардиохирург др Дмитриј Јаранов постао је виралан након што је на Инстаграму објавио видео у којем упозорава да је лечио "фит" пацијенте с инфарктом – укључујући мушкарце од свега 35 година, без претходних симптома.
"Изгледају као статуе – дефинисани мишићи, вене које се виде, тело у врхунској форми. Али кад отворим њихове крвне судове, то више не изгледа тако савршено", рекао је др Јаранов.
"Имали су срчане ударе без упозорења. Низак проценат масти не значи низак ризик, а трбушњаци вас не штите од тако нечега", преноси Дејли мејл.
Хронична упала и оштећени крвни судови
Др Јаранов објашњава да вишегодишње практиковање месне дијете може довести до озбиљних проблема:
• екстремно висок холестерол,
• оштећења унутрашњих зидова крвних судова (ендотел),
• хроничне упале и сужење артерија.
"Нема сврхе имати јаке бицепсе ако вам дијета уништава крвне судове", додаје. "Здравље се не налази у екстремима."
У бројкама: Шта кажу истраживања
Популарност месне дијете експлодирала је – садржаји на Тиктоку под овом темом премашују милијарду прегледа. Међутим, научни докази не иду у прилог овом тренду.
Једно велико истраживање са Харварда из 2023. године, спроведено на више од 200.000 људи током скоро 40 година, показало је да конзумирање само две порције црвеног меса недељно значајно повећава ризик од дијабетеса типа 2 – и то за чак 62 одсто код оних који су га највише конзумирали. Британска студија Универзитета у Оксфорду, рађена на узорку од 1,4 милиона људи, показала је да сваки додатни унос од 50 грама црвеног меса дневно (отприлике четвртина обичног одреска) повећава ризик од болести срца за 18 одсто.
Нису сви месни производи исти – али ризици остају
Неки стручњаци ипак напомињу да се у овим истраживањима често не прави јасна разлика између прерађеног меса (кобасице, бургери) и непроцесираног, попут обичног одреска. Они такође истичу да месо може бити добар извор протеина, гвожђа, цинка и витамина Б.
Британски НХС препоручује умереност: бирати немасне комаде и ограничити унос црвеног и прерађеног меса, како би се очувале користи без повећања ризика.
Млади под све већим ризиком
Подаци из Енглеске показују да број младих особа (испод 40 година) које се лече од срчаних удара расте. Иако су кардиоваскуларне болести код млађих биле у опадању деценијама – захваљујући мањем броју пушача и медицинским напрецима – данас је ситуација другачија.
Разлози? Све чешћа гојазност, хипертензија, дијабетес и – лоше прехрамбене навике.
(Она.рс)