overcast clouds
16°C
30.05.2025.
Нови Сад
eur
117.2105
usd
103.2874
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

НЕ БАЦАЈТЕ ВИШЕ ПАРЕ Само овај Д витамин ЈАЧА ИМУНИТЕТ У односу на остале, он је као олимпијски спортиста са ЗЛАТНОМ МЕДАЉОМ

29.05.2025. 22:39 22:43
Пише:
Извор:
Крстарица
здраво
Фото: pexels.com

Савремена истраживања откривају да витамин Д игра улогу која надмашује саму функцију витамина.

Због своје широке улоге у регулацији и контроли метаболизма, витамин Д је сада класификован као хормон. Поред тога што регулише размену калцијума и фосфата у организму, директно утиче на имуни систем, мускулатуру, рад жлезда са унутрашњим лучењем, епидерму коже и нервни систем.

Сезонски недостатак витамина Д

Током периода од октобра/новембра до фебруара/марта, УВ зрачење таласне дужине испод 320 нм које допире до Земљине површине је минимално. То значи да током зиме не постоји природни извор витамина Д3. Стога није изненађујуће што је ниво овог витамина у крвном серуму значајно нижи зими него у летњим месецима.

Разлика у максималним нивоима витамина Д3 између летњих и зимских месеци може бити чак до 10 нг/мл, што доприноси честом појављивању хиповитаминозе зими. Иако је унос витамина Д кроз храну могућ, код људи који зими уносе довољно овог витамина путем хране, проблем није толико изражен.

Кашика рибљег уља

Рибље уље је један од природних извора витамина Д, а кашика овог уља може да пружи око 1.300 ИУ витамина Д, што је значајна количина. Међутим, многи људи не воле или не желе да користе рибље уље. Порција пастрмке садржи око 640 ИУ, док порција природно узгојеног лососа садржи око 570 ИУ. У поређењу с млеком обогаћеним витамином Д, које садржи само 100-120 ИУ по порцији, и печуркама које садрже око 360 ИУ, јасно је да су рибље производе богатији извори витамина Д.

Међутим, лосос може бити скуп, а његова нутритивна вредност може варирати зависно од тога да ли је природно узгојен. Такође, млеко не може пружити довољно витамина Д осим ако се уноси у великим количинама.

Због ограничених извора витамина Д током зимских месеци, суплементација је често неопходна. Важно је изабрати праву врсту витамина Д, јер постоје различите подврсте. Др Ешли Џордан Ферира објашњава да витамин Д3, који се производи у кожи након излагања сунчевој светлости или се уноси кроз масну рибу и жуманца, најчешће се користи у суплементима и има већу биоефикасност и биоактивност.

С друге стране, витамин Д2, који се налази у печуркама и квасцу, као и у неким фармацеутским препаратима, показује слабију способност везивања за протеине који га транспортују кроз тело. Др. Ферира препоручује витамин Д3 због његове боље способности да подиже и одржава ниво витамина у организму.

Витамин Д3 је као олимпијски спортиста са златном медаљом, док витамин Д2 није ни стигао до подијума, закључује др Ферира, преноси Крстарица.
 

Извор:
Крстарица
Пише:
Пошаљите коментар
КАКО ПОБЕДИТИ ПРОЛЕЋНИ УМОР Потребна храна богата витаминима
а

КАКО ПОБЕДИТИ ПРОЛЕЋНИ УМОР Потребна храна богата витаминима

20.05.2025. 08:07 08:21