scattered clouds
19°C
08.07.2025.
Нови Сад
eur
117.1768
usd
99.7929
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

НЕ ТРАЖИТЕ ЖВАКУ – ПОЈЕДИТЕ ОВО! Ако сте јели бели лук, ове намирнице “бришу” ЗАДАХ за мање од минут

08.07.2025. 17:55 18:00
Пише:
Извор:
Вечерњи лист/Пинк
da
Фото: freepik, ilustracija

Бели лук је веома здрав, али је незгодно што иза њега остаје непријатан задах у устима.

Када су у питању грип или прехлада, уз чај, мед и лимун препоручије се и бели лук.

Ојачaће имунитет, а због својих антибактеријских, антивирусних, антифунгалних, антипаразитских и антиоксидативних својстава, држаће инфекције даље од вас.

Студије такође потврђују да бели лук може послужити као одлична превенција многих врста карцинома.

То добро знају и наше маме и баке које су често користиле овај природни лек, али са једном непријатном нуспојавом – непријатан мирис белог лука којиостаје сатима након јела.

Разлог зашто се јак мирис белог лука задржава тако дуго након јела је тај што се једињења сумпора из белог лука ослобађају у крвоток током варења хране.

da
Фото: freepik, ilustracija

Зато освежавајуће водице за испирање уста неће помоћи када покушавате да закамуфлирате препознатљив мирис белог лука. Али нека храна хоће.

Истраживачи тврде да јабуке, зелену салату, цикорију, целер, кромпир, першун, нана, босиљак или печурке треба јести са белим луком или после оброка са белим луком. Ове намирнице садрже феноле, једињења која ће реаговати у хемијској реакцији са сумпором из белог лука и тако даље неутралисати јак мирис.

То су доказали масеним спектрометром, уређајем који анализира молекуле на основу њихове масе, а након конзумирања поменутих намирница ниво сумпора је био знатно нижи у даху добровољаца.

Највише фенола има у нани, али је научнике изненадило како лист зелене салате, који има знатно мање фенола, ефикасно елиминише мирис белог лука, преноси Вечерњи.хр.

Извор:
Вечерњи лист/Пинк
Пише:
Пошаљите коментар