ОВА НАМИРНИЦА ЈЕ НАЈЈАЧИ ПРИЈАТЕЉ ЈЕТРЕ, А НИЈЕ СУРУТКА! Само 50 грама дневно ЧИСТИ масноће и регенерише цео организам
Да бисте спречили таложење масноћа у ћелијама јетре, потребно је да редовно једете једну намирницу коју у Србији сви воле.
Реч је о сиру, и то младом!
Није само алкохол штетан по овај орган. Многе нездраве навике којима је већина нас склона могу да доведу до депоновања масноћа у ћелијама јетре. Да би се спречило и смањило таложење масти, довољно је увести свежи сир у исхрану, напоменула је нутриционисткиња Нурија Дијанова.
По њеним речима, аминокиселина метионин, која се налази у овом производу, ослобађа јетру од вишка масти.
Домаћи, првенствено млади сир, има једну од најбољих комбинација нутријената, укључујући метионин. Ова аминокиселина веома добро делује на јетру, помаже код практично свих обољења овог органа. Сматрам да управо метионин помаже да се смањи количина масти у јетри. Научно речено, можемо рећи да свежи сир побољшава метаболизам ћелија јетре“, објаснила је нутриционисткиња.
Да би се постигао лековити ефекат, дневно је потребно да се једе најмање 50 грама младог сира, додала је нутриционисткиња.
„Минимална количина свежег сира коју особа просечне тежине треба да укључи у јеловник јесте 50 грама дневно. За мушкарце је ова бројка нешто већа, самим тим јер су ‘габаритнији’. Сматрам да сир може да се користи уз сваки оброк, али постоји разлика у порцијама. За доручак је довољно 50 грама, ако га уносите за ручак онда је 100 грама довољно, а исту количину можете да поједете за вечеру“, саветовала је нутриционисткиња.
Без здраве јетре, нема ни доброг целокупног здравља. Баш зато је јако важно водити рачуна о овом органу.