clear sky
21°C
01.06.2025.
Нови Сад
eur
117.2105
usd
103.2874
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ОВО СУ НАМИРНИЦЕ КОЈЕ СЕ НЕ ЈЕДУ НА ПРАЗАН СТОМАК! Добар редослед у исхрани ствара чуда, најбоље чува од наглог скока шећера у крви!

31.05.2025. 09:27 12:20
Пише:
Извор:
Б92
r
Фото: Pixabay.com/ ilustracija

Ипак, ако сте једна од оних особа које доручкују, докторка је саветовала шта би требало да избегавате током првог оброка у дану.

Докторка Лоана Андраде Пелајо упозорила је да намирнице богате угљеним хидратима не би требало да конзумирате на празан стомак, напомињући да би та мала промена могла имати значајан утицај на ваше здравље.

Објаснила је да прилагођавање редоследа у исхрани може допринети бољој контроли шећера у крви и помоћи вам да избегнете одређена здравствена стања.

"Оно што заиста желимо јесте да управљамо лучењем инсулина", навела је.

То значи да је важно да редослед којим једемо буде правилан, јер то може помоћи нашем телу да функционише боље и постане ефикасније у превенцији дијабетеса типа 2 или инсулинске резистенције.

Ако прво поједете поврће и протеине, а затим угљене хидрате, ниво шећера у крви неће нагло скочити, а лучење инсулина биће под контролом.

Истраживања потврђују њене тврдње – једно показује да доручак често изазива највећи пораст шећера у крви након јела код особа са дијабетесом типа 2.

Зато доручак са ниским уделом угљених хидрата, а високим садржајем масти и влакана, помаже у смањењу скокова шећера након оброка. 

Ова једноставна промена такође може снизити укупни ниво шећера у крви током дана и побољшати његову стабилност.

s
Фото: Pixabay.com/ ilustracija

Студија објављена у часопису "Нејчр" показује да конзумирање угљених хидрата на празан стомак изазива нагли пораст нивоа млечне киселине. 

У истраживању је 15 учесника радило орални тест толеранције на глукозу након 12 сати поста, конзумирајући 75 грама глукозе у води.

Резултати су показали да је ниво млечне киселине почео да расте већ после пет минута, док је ниво глукозе у крви почео да расте тек око 30 минута касније. 

Студија указује да унос угљених хидрата на празан стомак доводи до претварања глукозе у млечну киселину у цревима, која се затим апсорбује у крвоток.

Ако конзумирате угљене хидрате на празан стомак – што је највероватније баш током доручка – то може довести до лактацидозе. Реч је о облику метаболичке ацидозе која настаје због недовољног уклањања млечне киселине из крви.

Стручњаци напомињу да лактацидоза може изазвати озбиљне компликације. Највећи проблем је све већа депресија срчаног мишића која настаје услед сниженог пХ крви. 

Зачарани круг лактацидозе, даљег смањења протока крви и отказивања више органа може довести до смрти. Такође постоји повећан ризик од различитих срчаних аритмија.

 

Извор:
Б92
Пише:
Пошаљите коментар