clear sky
26°C
26.07.2025.
Нови Сад
eur
117.18
usd
99.8041
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПОСЕБНО ОПАСНЕ ПОСЛЕ 50. ГОДИНЕ! Ових 6 намирница би ТРЕБАЛО ДА ИЗБАЦИТЕ из исхране, лоше утичу на мозак, јетру и срце, а многи их и даље једу свакодневно

24.07.2025. 21:00 21:13
Пише:
Извор:
stil.kurir.rs
da
Фото: freepik, ilustracija

Не ради се о одрицању, већ о паметнијим изборима. Нека свака ваша одлука о исхрани буде улагање у здравију, снажнију и дужу будућност

Када покушавате да се храните здравије, немојте се одмах фокусирати на забране – јер чим себи нешто забранимо, то нам постаје још примамљивије. Уместо тога, размислите колико је ваше здравље важније од тренутног ужитка. Ако себи поставите то као мотивацију, лакше ћете правити паметније изборе.

Ево 6 група намирница које би, кад год је могуће, требало избегавати – посебно како старимо и како наш организам све теже подноси одређене састојке.

1. Пржена храна – калоријска бомба у тањиру

Храна пржена у дубоком уљу, попут помфрита или похованих тиквица, садржи велике количине засићених масти које подижу ниво лошег холестерола и повећавају ризик од срчаних болести.

Савет за замену: Уместо прженог – салата или кувано поврће. На декларацији гледајте да производ не садржи више од 2г засићених масти на 200 калорија.

2. Заслађена пића – шећер који се не види, а много значи

Истраживања показују да свакодневно конзумирање заслађених напитака повећава ризик од болести јетре, гојазности и дијабетеса.

да
Фото: freepik, ilustracija

Унос додатих шећера сведите на мање од 50г дневно (то је отприлике 10% од просечног дневног уноса калорија).

3. Готова храна пуна “скривених” шећера

Многи умаци, готова јела и полуготове комбинације садрже шећер и тамо где га не очекујете. Вишак шећера оптерећује панкреас и јетру и повећава ризик од масне јетре, срчаних и упалних болести.

 Савет: Не бојте се шећера из воћа – проблем је у додатим шећерима. Проверавајте декларације и бирајте што природније варијанте.

4. Скривена со – непријатељ крвног притиска

Готова јела, конзервиране супе, смрзнута пица – све то може садржати огромне количине соли које не видите. Превише натријума повећава крвни притисак и оптерећује бубреге.

Савет: Унос соли ограничите на 1.500–2.300 мг дневно. Тражите производе с мање од 5% препоручене дневне дозе по порцији.

5. Ултра-прерађене грицкалице – више хемије него хране

Грицкалице, заслађени јогурти, кечап, полуготова јела и чипсеви препуни су адитива, соли, шећера и масти. Већина њих је сиромашна влакнима и есенцијалним минералима, а богата празним калоријама које телу ништа не значе.

Савет: Прерађена није увек лоша – али ултра-прерађена јесте. Навикните се да читате састав пре него што купите.

6. Алкохол – скривени ризици у чаши

Како старимо, метаболизам се мења и алкохол постаје теже подношљив. Осим што повећава ризик од пада, може да омета лекове и доприноси болестима јетре, срца, бубрега, па чак и деменцији.

Препорука: Највише једно пиће дневно за жене и два за мушкарце – или ни толико, ако већ имате здравствене тегобе.

Извор:
stil.kurir.rs
Пише:
Пошаљите коментар