Даница Цветковић: Прва учитељица кундалини јоге у Србији

Један од највећих савремених ауторитета за јогу, чувени Аенгар каже „да је најтеже у јоги да отворите простирку“, тј. да сами почнете да вежбате. И заиста је то најтеже...

Мада сам завршила курс хата јоге, нисам постала инструктор. Нисам могла да се натерам да вежбам сама, па сам и даље ишла на часове јоге код свог учитеља - објашњава своје почетке прва учитељица кундалини јоге у Србији Даница Цветковић, из Београда.

Теорија каже да је јога индијска древна наука и филозофски систем о самоостварењу. Веома је комплексна и разграната: има четири основна облика и мноштво стилова... Ипак све је то само једна јога, јер она представља све поступке који нас враћају нама самима и дају нам осећај целовитости. За Даницу Цветковић, јога је пре свега пракса, вежба, доживљај, а не теорија јер никаква прича или размишљање о њој неће помоћи да је боље разумемо и осетимо њене безбројне добробити.

Како сте дошли у контакт с кундалини јогом?
- У неком тренутку је до мене случајно дошао диск с кундалини јогом. Погледала сам га, пробала и осетила ту енергију. Наручила сам нове дискове и кренула да вежбам сваки дан. Нико ме није терао, једноставно сам једва чекала ново јутро да радим. Радила сам с радошћу. Најлепше је да се ради ујутро, пробуди се цело тело и не само тело већ и душа, па ти је лепо да тако уђеш у нови дан.

О кундалини јоги се врло мало зна, каква је то јога?
- Кундалини јога је била света наука обавијена мистеријом и предавала се усменим путем одабраним ученицима у Индији. Но како је ово ера водолије и како се многе тајне откривају, тако је и ова тајна наука била откривена. Наиме, Јоги Бхаџан је 1969. у Лос Анђелесу одржао први јавни час кундалини јоге сматрајући да је наше право дато нам од рођења да будемо здрави, срећни и благословени. После тога ова врсте јоге се муњевито раширила по целом свету. Може се рећи да је данас милиони људи практикују, јер су осетили њене резултате. Балансирање тела и ума вас води ка спознаји кристалне чистоће ваше душе. Да бисте то достигли не морате имати никаквих претходних искустава у јоги. У кундалини јоги је најважније ваше искуство, оно што сте ви осетили и доживели. Оно иде право у ваше срце. И никакве речи то не могу заменити.

Како изгледа час кундалини јоге, шта се на њему ради?
- Часови су динамичан спој телесног положаја (асана), одређеног начина дисања (пранајаме), специфичног положаја руку (мудри) и звука, односно музике (мантри) и медитације. У кундалини јоги тај спој зовемо крија, а буквални превод је дејство. С друге стране може да се каже да радимо с енергијама, а шта је кундалини енергија – па то је наш стваралачки потенцијал! Принцип је сасвим једноставан или ћете ви управљати енергијом или она вама. Кундалини јога ће вас научити како да управљате својом енергијом и како да достигнете равнотежу. У Новом Саду сам 16. априла, па ће Новосађани имати прилику да ме упознају и сами осете бенефите од ове врсте јоге.

Да ли практиковање ове врсте јоге подразумева одређена ограничења?
- Не препоручује се онима који узимају антидепресиве, или су под утицајем алкохола, потом није за људе с тежим срчаним манама и оне који болују од епилепсије. Ограничења што се тиче година нема, а нема ни услова да је особа у доброј форми, или да је вежбала јогу претходно. Особе које нису до сада вежбале јогу немају потребу да то пореде и чини ми се да су отвореније и брже осете своју енергију. Добро је ако је особа у физичкој кондицији, али то овде није неопходно, мишићи нису битни, јер овде радимо да се спојимо са својом душом.

Како се то спајамо са својом душом?
- Прво уђемо у медитативно стање ума, а када очистимо ум од мисли, тада настаје тишина. Када сте у тишини онда видите светлост, а светлост је наша душа. Тако ја то видим, али све је то јако индивидуално.

Умирити ум није нимало лако, јер мисли се непрестано роје. Многи јогини описују наш ум као мајмуна који скаче на све стране... Како постићи тишину?
- Када размишљамо ми смо увек негде другде, или у прошлости или у будућности, а требало би да смо овде у садашњем тренутку, јер једино је он стваран и једино у њему можемо да делујемо. То можемо да постигнемо кријама, а избор је велик, наиме имамо 84 хиљаде крија. Крија се ради континуирано свакога дана најмање 40 дана. То је период када ми дресирамо наш ум, јер он и тада почне да измишља „шта ће ти то, зар не било лепше да си отишла у шетњу“, али ми кажемо себи „е баш хоћу!“ Када ум схвати да имамо вољу и да смо спремни да спроведемо наш наум у дело, онда попушта и душа почне да провирује...

Поменули сте да се у кундалини јоги ради са енергијом, како то радимо?
- То питање увек поставља ум, јер уму енергије не могу да се објасне. То мора да се осети, као што осећамо љубав, оном ко никад није осетио љубав како да му је објаснимо – никако. Исто је и с енергијом, ко осети тај зна о чему се ради. Оно што је важно да истакнем: форма крија је одређена и тачно се зна шта се ради, како се ради и колико дуго – ту нема импровизација, не може учитељ да нешто мења по свом нахођењу, јер би мењао ток енергије, а то се не сме. Зашто, јер крије су алати помоћу којих можемо да постигнемо одређене благодети, али ако те алате не користимо исправно можемо и нашкодити себи.

Да ли крије могу да имају и терапеутска деловања?
- Наравно, навешћу свој пример. Када сам почињала да радим крије имала сам лупање срца. Одабрала сам крију за срчану чакру и радила је 40 дана. После тога је тај проблем ишчезао. Мој муж је годинама патио од поленске алергије, свашта је испробао од класичне медицине до акупунктуре... На крају је решио да ме послуша и урадио је крију за побољшање имуног система. После тога било му је много боље, престао је да кашље и кија. Следеће године на прве симптоме алергије је почео поново да ради крију, и поновио је поступак од 40 дана. Могу поносно да кажем да је после много година тек прошле године осетио како мирише цвеће и уживао у томе, а да му то није донело никакве алергијске реакције.

Да ли би било ефекта да се крија ради и мање од 40 дана?
- Било би, али ти ефекти нису ни близу онима који настају када се континуирано ради 40 дана. Некад није довољно 40, постоје крије које се раде 90 дана, 120 дана и 1000 дана, а неке се раде цео живот. Уопштено говорећи за запуштене здравствене проблеме треба дуже време радити, не постоји никакав чаробни штапић, све је у нама, морамо да радимо на себи да бисмо били здрави.

Управо сте се вратили из Индије, каква искуства доносите?
- Укратко - прелепа. На обуци (разних нивоа) је било нас седам с простора бивше Југославије. Пошто смо прво мало заједно путовале по Индији, биле смо у Амритсару (виделе и осетиле Голден Темпл, једно од места моћи), па смо биле у Дарамсали, где је храм и резиденција Далај Ламе, а онда дошле у Ришикеш на две недеље интензивног курса кундалини јоге са краљицом кундалини јоге Гурмук. Имамо јако пуно утисака и промена, свако својих. Из Индије се увек људи враћају још бољи него што су били, не знам зашто, можда зато што је та земља у облику срца па делује на нашу душу. Могла бих вам причати о Индији у недоглед, ово је четврта година заредом како одлазим и надам се да ћу поново отићи.

Марина Јабланов Стојановић

Учитељица славних

Како се постаје инструктор кундалини јоге?
- Свако има свој пут. Мене је мој водио да се прво упознам са хата јогом у Русији, да би повратком у Београд постала инструктор. Када сам се упознала с кундалини јогом, схватила сам да је то мој позив. Пошто код нас није било учитеља, кренула сам у Индију, код једне од највећих учитељица ове врсте јоге, Гурмук Каур Калса. Завршила сам обуку, а потом и радила као помоћница на курсу за учитеље кундалини јоге у Русији и у Индији... Тако сам постала прва учитељица кундалини јоге код нас. Сада радим на томе да научим и друге, па тим поводом организујем семинар у априлу на који у Београд долази моја учитељица Гурмук (више о томе можете наћи на сајту http://kundalini.rs/događaji), која у свету изузетно цењена и позната. Кундалини јогу су код ње училе многе познате личности попут Мадоне, Дејвида Духовнија, Синди Крафорд...
 

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести