Акцијаши из бивше СФРЈ састали се у Кикинди

КИКИНДА: У некадашњем Омладинском насељу „Младост” у Кикинди одржан је четвородневни сусрет више од 200 акцијаша из бивших југословенских република, обележивши тако 1. април Дан омладинских радних акција.
akcijasi kikinda
Фото: I. Kepe

Дружење бивших акцијаша, било је у знаку два јубилеја, десетог сусрета некадашњих бригадира и ударника које је организовало Удружење грађана „Дора” из Кикинде, као и 40 година од када је у Кикинди одржана прва радна акција.

Кикинђани су угостили бригадире и ударнике ветеране из свих крајева Србије, а одазвали су се и некадашњи акцијаши из Македоније, Босне и Херцеговине, Хрватске и Словеније. Председница удружења „Дора” Весна Петковић каже да су поред ударничког весеља и дружења учесници сусрета и загрејали дланове, јер су на две локације у граду засадили око 350 садница. Многи бивши акцијаши, учесници сусрета у Кикинди, градили су аутопутеве, пруге, мостове, фабрике и друге објекте широм некадашње заједничке државе, па им управо због тога није било тешко да се лате лопата, ашова и колица.

Уз логорску ватру и кулинарске специјалитете из котлића, евоциране су акцијашке успомене

Међу учесницима у Кикинди био је и Ариф Сиротановић из Брезе, братић легендарног хероја социјалистичког рада у некадашњој Југославији Алије Сиротановића, који наглашава да овакве сусрете не пропушта. Његов стриц био је покретач продуктивности, те је 24. јула 1949. године ископао 152 тоне угља за једну смену и оборио светски рекорд Александра Сзаханова из Русије.

“Тада је постојао такав елан са којим би, да га данас имамо, не само бивша Југославија, него цео свет био у цвату и успону“, сматра је Ариф Сиротановић, поручивши да се пријатељства и љубави стечена на акција не заборављају.

Коломан Лаинсчек из словеначког Велења сматра да се оваквим скуповима поново буди страст акцијаштва, али и жеља учесника да и млади сазнају за тај део историје, који би неки најрадије да забораве. Лепе успомене из Кикинде понело је око 40 гостију из Заједнице Италијана из Пореча, за које је пријем приредила заменица градоначелника Кикинде Босиљка Срдић.

Уз логорску ватру и кулинарске специјалитете из котлића, евоциране су акцијашке успомене. Један од домаћина Радован Субин из Кикинде, који је са својом екипом кувао у котлићу учесницима, напомиње да је у младости био само на једној радној акцији у Српској Црњи, али да се тамо обучио за кување и касније постао мајстор и витез кулинарства.

М. Митровић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести