clear sky
25°C
21.06.2025.
Нови Сад
eur
117.2112
usd
101.6752
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

У ВОЈВОДИНИ 100 СЕРТИФИКОВАНИХ ПРОИЗВОЂАЧА И ПРОДАВАЦА ОРГАНСКИХ ПРОИЗВОДА Нашу здраву храну једу у Швајцарској, ЕУ, Америци

04.04.2025. 09:47 15:27
Извор:
Дневник
органска
Фото: Дневник

Кад уђете у продавницу и потражите производе с етикетом „органски произведено”, желите да будете сигурни да је вишеструко виша цена оправдана истинском бригом о производњи хране по принципима органске производње.

Органска производња је облик пољопривреде који се заснива на коришћењу природних ресурса и процеса, без синтетичких хемијских средстава, са циљем очувања здравља људи, животиња и животне средине. Овај приступ подразумева бригу о земљишту, биодиверзитету и одрживом коришћењу ресурса.

У Србији се органска производња организовано спроводи од почетка 2000-их година, а први правни оквири успостављени су 2006. године. У последњој деценији, број органских произвођача је у порасту — према доступним подацима, у систему контроле и сертификације налази се преко 7.000 произвођача, а површине под органском производњом премашују 20.000 хектара.

органска
Фото: Дневник

 

Биљке, животиње и човек

- Органска производња функционише као затворен екосистем, у којем су повезани земља – биљке – животиње – човек. Свака карика у том систему доприноси равнотежи природе и здрављу окружења.

Успостављање одређеног стандарда у производњи одражава одговорност произвођача према послу којим се бави. Већина стандарда је добровољна и прилагођена специфичним тржиштима (изузев оних, прописаних законом, за одређене категорије производа у Републици Србији. У Војводини имамо 100 сертификованих органских произвођача који се баве биљном производњом, сточарством, прерадом биљних производа, трговином и увозом органских производа. Њихови производи се највећим делом пласирају на домаће тржиште Србије, али се, такође, извозе на Балкан, у земље Европске уније, Швајцарску, Велику Британију, па чак и у Сједињене Америчке Државе.

Спровођење и контрола стандарда у органској производњи од кључног су значаја. Стандарди осигуравају да је целокупан производни процес обухваћен и праћен одређеним контролним механизмима. Органска производња сама по себи представља стандард. Уколико произвођач разуме важност прилагођавања тржишном пословању у области органске производње, потребно је да своју производњу усклади с прописаним условима и уведе стандард органске производње.

Производи се највећим делом пласирају на тржиште Србије

Питање које се намеће је и шта је потребно произвођачу да би успоставио стандард органске производње?

органска
Фото: Дневник

Први корак јесте детаљно упознавање са правилима органске производње – како општим, тако и специфичним за одабрану пољопривредну културу. Доступна је разноврсна литература на ову тему, а повремено се организују и едукације за произвођаче. Самостално проучавање закона и правилника такође је важан део едукације, јер омогућава разумевање дозвољених и забрањених пракси у органској производњи.

Други корак подразумева контактирање овлашћеног контролног тела за сертификацију органске производње. Списак овлашћених тела доступан је на званичним страницама Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, у оквиру Групе за органску производњу.

Без контроле, постоји велики ризик да се производи лажно представљају као органски, што подрива цео систем и наноси штету поштеним произвођачима.

Извор:
Дневник
Пошаљите коментар