light rain
15°C
05.05.2025.
Нови Сад
eur
117.1896
usd
103.3509
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПУШАЧИ, ОВО СЕ ВАС ТИЧЕ! Једно воће што „глуми поврће“ препородиће ваше тело.... или бар покушаће!

05.05.2025. 21:42 21:57
Пише:
Извор:
Крстарица/Дневник
smoke
Фото: freepik, ilustracija

Ова 1 намирница ће препородити пушаче – крцата је витаминима, одлична за срце и крвне судове!

Парадајз – намирница коју сваки пушач треба да конзумира!

Парадајз је изузетно корисна намирница коју многи не једу довољно често, иако је препун витамина и минерала кључних за здравље нерава и нормалну циркулацију крви. Посебно је значајан за пушаче, јер може помоћи у смањењу штете изазване конзумирањем дувана, преноси аваз.ба.

Кувани парадајз – још здравији избор

Кувањем парадајза повећава се ниво ликопена, снажног антиоксиданса, што га чини још кориснијим у поређењу са сировим парадајзом. Зато је препоручљиво укључити кувани парадајз у свакодневну исхрану.

love
Фото: freepik, ilustracija

Здрава и блистава кожа

Парадајз је богат витамином Ц, природним антиоксидансом који помаже у одржавању сјаја и здравља коже. Осим тога, садржи витамин А, гвожђе и калијум, који су кључни за очување здравља нерава и нормалне циркулације. Присуство витамина К доприноси правилном згрушавању крви.

Захваљујући кумаринској и хлорогенској киселини, парадајз може ублажити штетне ефекте конзумирања цигарета, па је корисно да га пушачи редовно конзумирају.

Савезник у мршављењу

Парадајз је одличан избор за оне који желе да смршају. Садржи мало калорија и пуно влакана, што доприноси дужем осећају ситости и олакшава губитак масних наслага. Редовно конзумирање парадајза може бити драгоцен додатак уравнотеженој исхрани.

Воће или поврће?

Иако се парадајз често сматра поврћем због свог начина узгоја и кулинарске примене, технички гледано, он је воће. Европљани су први почели да га посматрају као воће, али у свакодневној употреби, често се сврстава међу поврће због своје употребе у јелима.

Да бисте искористили све благодети парадајза, трудите се да га једете свакодневно, било свежег или куваног!

Извор:
Крстарица/Дневник
Пише:
Пошаљите коментар