МРАЗ УЗЕО ДАНАК, ВОЋА ЋЕ БИТИ МАЊЕ И БИЋЕ СКУПО Трешње тек за сликање, кајсија ни за пробање
Стигла је сезона воћа, али га ове године неће бити довољно. Априлски мраз уништио је добар део рода, упркос томе што су велики воћари покушали да га сачувају заштитним средствима од ниских температура.
Биће воће скупо на пијацама, у маркетима и продаји на велико, што воћаре брине да га неће успети продати. Мада воће тек доспева, жале се да нема великих купаца који су ранијих година унапред резервисали количине за продају по кванташким пијацама.
Професор др Зоран Кесеровић рекао на предавању уприличеном на Дану воћара и виноградара у Новом Саду да воћа не само што неће бити, већ ће бити и изузетно скупо.
− Воће ћемо имати 1,10 до 1,15 хиљада тона, што је мање него 2024. године − навео је професор Кесеровић. − У просеку смо га од 2014. године имали око 1,5 милиона тона, али од пре две године, услед климатских промена које са собом доносе и болести, бележе се знатно умањени приноси.
У Банату трешања неће бити. У воћњаку Борка Петковића у Лукићеву, код Зрењанина, неће бити више од стотинак килограма трешања, мада је прошле сезоне било између 10 и 15 тона. Петковић за Дневник напомиње да су мразеви у Банату уништили род и да ће за десетак дана, када доспева касна сорта трешања самбрест, набрати не више од стотину килограма.
Највише имамо јабука
По речима проф. др Зорана Кесеровића, од свих обрадивих пољопривредних површина воћњаци заузимају 6,5 одсто.
Највише се гаји јабучасто воће, које заузима 17 одсто површина и чини 36 процената укупне произвоње воћа. Од извоза јабука, рецимо, 2016. године добили смо 125 милиона долара, а 2024. извозом смо зарадили мање од 70 милиона долара.
− Имам двадесетак сорти, од раних до касних, али ниједна сорта није ове године донела род, због мраза који је омлатио целокупан принос у воћњаку старом више од десет година. Ни другог воћа неће бити у оној мери колико га је било ранијих година. Кајсија неће бити ни за јело, а камоли за ракију и пекмез, све су смрзе услед мраза. Једино се надамо шљивама и крушкама, али их неће бити пуно, свега од 30 до 40 одсто у односу на количине које се наберу у просечним годинама − каже Петковић и закључује: − Година за воће је баш лоша. Било је ранијих година да воће страда услед ниске температуре, али ове године воћари ће бити у чистом губитку.
За разлику од коштуњавог воћа, јабуке су по речима воћара Жолта Старморјана из Бечеја боље прошле, мраз их није уништио. Каже да је за сада задовољан сортама златни и црвени делишес, од којих очекује солидан принос, иако је још рано говрити о томе.
− Нисам најзадовљнији јабукама сорте гала, на којима је остало од 50 до 60 одсто плода, док су јабуке ајдаред лоше прошле. Услед мраза остало је свега 30 одсто плодова − казао је Старморјан.