ЈЕДНО ВОЋЕ, ВЕЛИКИ ЕФЕКАТ Како манго утиче на крвни притисак и холестерол
Најновија научна истраживања указују на то да једно тропско воће може имати значајне користи по здравље жена које су ушле у постменопаузу, нарочито оних које имају проблем са вишком килограма.
Истраживачи са Универзитета Калифорније у Дејвису открили су да редовно конзумирање манга може позитивно утицати на важне показатеље кардиоваскуларног здравља.
У студији је учествовало 24 жене узраста између 50 и 70 година. Током две недеље, учеснице су свакодневно уносиле две порције манга једну ујутру и једну увече. Пре почетка испитивања, биле су замољене да избегавају манго како би се добила прецизна почетна слика.
Резултати су били веома охрабрујући:
Већ два сата након конзумације, забележен је пад крвног притиска у стању мировања.
Након две недеље, укупни холестерол и ЛДЛ („лош“) холестерол су се смањили у просеку за 13 јединица.
Др Роберта Холт, коауторка студије, истиче значај ових налаза:
„Висок крвни притисак и повишен холестерол су главни фактори ризика за болести срца. Наша истраживања показују да чак и мале промене у исхрани, попут свакодневне конзумације манга, могу имати мерен позитиван ефекат.“
Осим главне студије, спроведен је и додатни, мањи експеримент са шест жена, у којем су научници упоређивали дејство манга и белог хлеба на ниво шећера у крви. Показало се да манго изазива знатно мањи скок глукозе и инсулина у поређењу са хлебом, што сугерише да би ово воће могло допринети здравијем метаболизму.
Иако је манго познат по високом садржају природних шећера, његово богатство хранљивим материјама и витаминима доприноси равнотежи и благотворном утицају на организам, нарочито код жена које пролазе кроз хормонске промене у постменопаузи.
-Ове жене се суочавају са озбиљним метаболичким изазовима који могу повећати ризик од срчаних обољења. Наши налази указују да манго може бити једноставно и природно решење за побољшање здравља, закључује др Холт.
Иако су ови резултати обећавајући, научници наглашавају да су потребна додатна истраживања како би се у потпуности разумеле све користи које манго може донети за здравље срца и метаболизам. Ипак, чини се да ово воће заслужује место у свакодневној исхрани.