broken clouds
21°C
09.06.2025.
Нови Сад
eur
117.1854
usd
102.4079
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЈЕДНО ВОЋЕ, ВЕЛИКИ ЕФЕКАТ Како манго утиче на крвни притисак и холестерол

09.06.2025. 09:47 09:55
Пише:
Извор:
Мондо
mango
Фото: pixabay

Најновија научна истраживања указују на то да једно тропско воће може имати значајне користи по здравље жена које су ушле у постменопаузу, нарочито оних које имају проблем са вишком килограма.

Истраживачи са Универзитета Калифорније у Дејвису открили су да редовно конзумирање манга може позитивно утицати на важне показатеље кардиоваскуларног здравља.

У студији је учествовало 24 жене узраста између 50 и 70 година. Током две недеље, учеснице су свакодневно уносиле две порције манга  једну ујутру и једну увече. Пре почетка испитивања, биле су замољене да избегавају манго како би се добила прецизна почетна слика.

Резултати су били веома охрабрујући:

Већ два сата након конзумације, забележен је пад крвног притиска у стању мировања.

Након две недеље, укупни холестерол и ЛДЛ („лош“) холестерол су се смањили у просеку за 13 јединица.

Др Роберта Холт, коауторка студије, истиче значај ових налаза:

„Висок крвни притисак и повишен холестерол су главни фактори ризика за болести срца. Наша истраживања показују да чак и мале промене у исхрани, попут свакодневне конзумације манга, могу имати мерен позитиван ефекат.“

mango
Фото: pixabay

Осим главне студије, спроведен је и додатни, мањи експеримент са шест жена, у којем су научници упоређивали дејство манга и белог хлеба на ниво шећера у крви. Показало се да манго изазива знатно мањи скок глукозе и инсулина у поређењу са хлебом, што сугерише да би ово воће могло допринети здравијем метаболизму.

Иако је манго познат по високом садржају природних шећера, његово богатство хранљивим материјама и витаминима доприноси равнотежи и благотворном утицају на организам, нарочито код жена које пролазе кроз хормонске промене у постменопаузи.

-Ове жене се суочавају са озбиљним метаболичким изазовима који могу повећати ризик од срчаних обољења. Наши налази указују да манго може бити једноставно и природно решење за побољшање здравља, закључује др Холт.

Иако су ови резултати обећавајући, научници наглашавају да су потребна додатна истраживања како би се у потпуности разумеле све користи које манго може донети за здравље срца и метаболизам. Ипак, чини се да ово воће заслужује место у свакодневној исхрани.

 

Извор:
Мондо
Пише:
Пошаљите коментар