НАЈЛАКШИ ЛЕТЊИ РЕЦЕПТ КОЈИ ЋЕТЕ ИКАДА ПРОБАТИ: Пљескавице од поврћа које ће нестати са тањира за трен
Кад ти се не стоји поред шпорета, а желиш нешто лепо, лагано и шарено – ове пљескавице од тиквица и кромпира су баш тај летњи спас.
Летње пљескавице од тиквица, шаргарепе и кромпира право су освежење за сто – лагане, шарене и пуне укуса.
Састојци:
• 1 тиквица
• 1 шаргарепа
• 1 кромпир
• 2 млада лука (или по укусу)
• 2 јајета
• 60 г брашна
• Со и бибер по укусу
• Маслиново уље
• 100 г моцареле (сецкане или рендане)
• Чери парадајз (по 1 за свако гнездо)
Припрема:
Ове повртне пљескавице од тиквица, кромпира и шаргарепе право су летње јело – лагане, шарене и једноставне за припрему. Идеалне су као главно јело уз јогурт или салату, али и као топло предјело које сви воле. Уз додатак моцареле и чери парадајза постају посебно сочне и неодољиво укусне.
Исеците тиквицу, шаргарепу и кромпир на жилијен (или изрендајте на крупно ренде). Поспите их сољу и оставите 10 минута да пусте воду, затим добро исцедите вишак течности. Додајте ситно сецкани зелени лук, јаја, брашно, со и бибер. Све добро измешајте да се повеже. На плеху обложеном папиром за печење обликујте мала "гнезда" рукама или кашиком, остављајући удубљење у средини. У свако гнездо ставите по 1 чери парадајз и мало моцареле.
Премажите маслиновим уљем и пеците у унапред загрејаној рерни на 180°Ц око 30 минута, док не постану златне и хрскаве.
Савет:
По жељи, поспите свежим босиљком или додајте пармезан за још богатији укус.