ЗАШТО ПАРАДАЈЗ НИКАДА НЕ ТРЕБА ДРЖАТИ У ФРИЖИДЕРУ Ако га овако чувате биће као да је свеже убран
Парадајз је једна од намирница које се често користе у исхрани, али већина људи их неправилно складишти – не би требало да се држе у фрижидеру ако желите да сачувате њихову свежину.
Складиштење парадајза може бити права недоумица, јер се често држи у фрижидеру заједно са осталим воћем и поврћем, што им може упропастити укус и текстуру.
Kitchen Mason открива како да парадајз остане сочан и укусан, наглашавајући да је собна температура идеална за његово чување.
Најбоље место за складиштење парадајза је кухињска радна површина, на собној температури. Ипак, треба их држати даље од рерне или било ког другог извора топлоте.
Да бисте избегли оштећење ове осетљиве намирнице и осигурали да остане у врхунском стању, препоручује се да се парадајз сложи у плитку посуду, а не у дубоку. Овакво ређење поспешује проток ваздуха и спречава оштећење плодова.
Када дође хладније време, парадајз је пожељно ставити у фрижидер тек када достигне пуну зрелост, а чак и тада га је важно вратити на собну температуру пре јела како би се сачувао укус. У фрижидер би требало да иде само ако је већ исечен.
Одржавање парадајза свежим на собној температури захтева неколико једноставних корака:
– Уклоните стабљике и дршке јер оне могу извлачити влагу, што доводи до сушења плода.
– Да бисте спречили губитак влаге, парадајз поставите наопако – страном са стабљиком надоле – на раван тањир.
Овакво чување парадајза не само да задржава влагу, већ и штити ожиљак од стабљике од бактерија, јер се смањује његова изложеност, чиме се умањује ризик од контаминације и превременог кварења.