НАПРАВИТЕ ПУДАРСКИ СОС Једном се проба, а памти заувек МИРИШЕ НА БАКИНУ КУХИЊУ И ЛЕТО
Постоје јела која се не сервирају у ресторанима и која нећете наћи у модерним куварима, али која су подсетник на време кад се знало шта је прави ручак.
Једно од таквих јела је и пударски сос, скромно, али сочно, укусно и пуно љубави.
Своје име дугује пударима, чуварима винограда, који су у време летњих радова припремали брзе и једноставне оброке од онога што је било при руци: црни лук, паприка, парадајз и мало брашна. Без меса, али са пуним укусом, овај сос се обично јео уз кромпир или хлеб, а био је права енергетска бомба за вредне руке у пољу.
РЕЦЕПТ ЗА ПУДАРСКИ СОС
Састојци:
2 веће главице црног лука
2-3 паприке (што меснатије, боље – може и црвена и зелена)
2-3 зрела парадајза (или 1 чаша пасираног)
1,5 кашика брашна
уље (сунцокретово или маст, по укусу)
со, бибер, алеве паприке по жељи
1 чаша воде
Припрема:
Лук исецкајте на полумесеце или крупно, па пропржите на уљу док не омекша и добије златну боју.
Додајте паприку исечену на траке или коцке. Динстајте све заједно док паприка не омекша.
Додајте парадајз – ољуштен и исечен на коцке, или пасирани. Кувајте док се све не претвори у густи сос, 10-15 минута.
У мало хладне воде размутите брашно (да нема грудвица), па полако сипајте у сос уз непрестано мешање.
Кувајте још 5-7 минута док се сос не згусне. Посолите, побиберите, додајте ако желите мало алеве паприке или чак љуте, ако волите „шмек“.
Пударски сос се савршено слаже са куваним кромпиром, пиреом, палентом или једноставно – са парчетом свежег хлеба. Може да се једе и хладан и топао.
Зашто га вреди пробати? Јер у себи носи мирис лета, зрелог поврћа и живота без журбе. Јер је подсетник да најбољи укуси не морају да буду скупи, само искрени.