ОВАКО СЕ У ВОЈВОДИНИ ПРАВИ ШТРУДЛА С МАКОМ Пуна фила, сочна и мекана и након неколико дана
Свака од њих има свој рецепт за припрему
Овако припремљена штрудла са маком остаје свежа и мекана бар још два дана након што је направите.
У кућама широм Војводине деценијама већ недељни ручак углавном се завршава колачима од киселог теста. Штрудла са маком налази се на врху листе посластица које домаћице у овом делу Србије најрадије спремају.
Свака од њих има свој рецепт за припрему, а ми вам доносимо старински начин за праву војвођанску штрудлу пуну фила од мака, пише Она.
Састојци
250 мл млека
500 гр брашна
пола пакетића свежег квасца
супена кашика шећера
2 жуманца
прстохват соли
60 грама масти или путера
За фил:
125 мл млека
300 гр млевеног мака
200 гр шећера
За премазивање:
1 јаје
Припрема:
Ставите млеко да се смлачи, па скините посуду са ватре, додајте супену кашику шећера, издробљен свеж квасац и мало брашна и оставите да се квасац активира.
У другој посуди умутите два жуманца виљушком, па их додајте активираном квасцу. Промешајте и сипајте у ванглу у коју сте ставили брашно и мало соли. Тесто добро израдите рукама, па га пребаците на побрашњену радну површину да нараста док припремите фил.
Ставите млеко да проври, па додајте млевени мак и шећер. Закувајте фил, скините шерпу са рингле и оставите фил да се прохлади.
Кад је фил прохлађен, време је да се вратите тесту које је у међувремену нарасло. Поделите га на три дела. Сваки део развуците оклагијом у правоугаоник, премажите машћу или путером, па богато нафилујте припремљеним филом од мака и заролајте штрудле.
Ређајте их у подмазану тепсију и сваку премажите умућеним јајетом.
Укључите рерну на 200 степени, па пеците штрудле док не порумене.
(Espreso/Blic Žena/Preneo D.M.)