broken clouds
26°C
27.07.2025.
Нови Сад
eur
117.18
usd
99.8041
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ОВАКО СЕ У ВОЈВОДИНИ ПРАВИ ШТРУДЛА С МАКОМ Пуна фила, сочна и мекана и након неколико дана

27.07.2025. 11:14 11:24
Пише:
Извор:
Еспресо/Дневник
1

Свака од њих има свој рецепт за припрему


Овако припремљена штрудла са маком остаје свежа и мекана бар још два дана након што је направите.

У кућама широм Војводине деценијама већ недељни ручак углавном се завршава колачима од киселог теста. Штрудла са маком налази се на врху листе посластица које домаћице у овом делу Србије најрадије спремају.
Свака од њих има свој рецепт за припрему, а ми вам доносимо старински начин за праву војвођанску штрудлу пуну фила од мака, пише Она.

Састојци

250 мл млека

500 гр брашна

пола пакетића свежег квасца

супена кашика шећера

2 жуманца

прстохват соли

60 грама масти или путера

За фил:

125 мл млека

300 гр млевеног мака

200 гр шећера

За премазивање:

1 јаје

Припрема:

Ставите млеко да се смлачи, па скините посуду са ватре, додајте супену кашику шећера, издробљен свеж квасац и мало брашна и оставите да се квасац активира.

У другој посуди умутите два жуманца виљушком, па их додајте активираном квасцу. Промешајте и сипајте у ванглу у коју сте ставили брашно и мало соли. Тесто добро израдите рукама, па га пребаците на побрашњену радну површину да нараста док припремите фил.

Ставите млеко да проври, па додајте млевени мак и шећер. Закувајте фил, скините шерпу са рингле и оставите фил да се прохлади.

Кад је фил прохлађен, време је да се вратите тесту које је у међувремену нарасло. Поделите га на три дела. Сваки део развуците оклагијом у правоугаоник, премажите машћу или путером, па богато нафилујте припремљеним филом од мака и заролајте штрудле.

Ређајте их у подмазану тепсију и сваку премажите умућеним јајетом.

Укључите рерну на 200 степени, па пеците штрудле док не порумене.

(Espreso/Blic Žena/Preneo D.M.)

Извор:
Еспресо/Дневник
Пише:
Пошаљите коментар