НЕЋЕТЕ ВЕРОВАТИ КОЛИКО ЈЕ ЗДРАВА! Једите ову намирницу сваког дана - ЧУВАТЕ СРЦЕ, кожу и притисак!
Постоји једна сасвим обична намирница коју многи свакодневно конзумирају, а која крије невероватне здравствене моћи — штити срце, помаже кожи и регулише притисак.
Током летњих месеци парадајз готово да је свакодневно на нашем тањиру – у салатама, сендвичима, умацима, супама, салсама. Али колико нас заиста зна какво се богатство крије у овој воћки која се најчешће користи као поврће? Иза једноставног и освежавајућег укуса парадајза стоји права мала нутритивна бомба која штити срце, кожу, очи, плућа и крвне судове, а нека истраживања показују да може играти улогу и у превенцији рака.
У наставку откривамо све што нисте знали о парадајзу – краљу летње исхране.
Хидрира као лубеница
Парадајз садржи чак 95% воде, што га чини једним од најхидратантнијих плодова које можемо јести. У једној шољи сецканог парадајза има скоро 180 мл воде – више него у истој количини лубенице! Идеално за лето када је организму потребно више течности.
Антиоксидативна звезда: Ликопен
Црвену боју парадајзу даје ликопен, моћни антиоксиданс који има више здравствених предности:
• Штити ћелије од УВ зрачења и оштећења
• Смањује ризик од срчаних болести и можданог удара
• Помаже у превенцији рака простате, плућа, желуца, дојке, панкреаса и дебелог црева
• Смањује упале и оксидативни стрес у телу
• Побољшава здравље коже и штити од опекотина од сунца
Занимљиво је да термалном обрадом (кувањем) ликопен постаје још приступачнији телу. Дакле, домаћи парадајз сос, печени парадајз, или чак кечап – сви су одлични извори овог моћног споја, нарочито ако се једу са мало масноће (маслиново уље, сир, авокадо), јер се ликопен боље апсорбује уз присуство масти.
Витамини и минерали који хране цело тело
Парадајз је одличан извор:
• Витамина Ц – јача имунитет и штити од инфекција
• Калијума – чува здравље срца и помаже у регулацији крвног притиска
• Витамина К1 – важан за здравље костију и згрушавање крви
• Фолата (витамина Б9) – кључан за ћелијски раст, нарочито током трудноће
• Витамина Е и Б комплекса – додатна подршка имуном и нервном систему
За срце, мозак и крвне судове
Вишеструке студије показале су да редовна конзумација парадајза:
Смањује ниво ЛДЛ (“лошег”) холестерола
Снижава крвни притисак
Побољшава функцију крвних судова и смањује ризик од тромбозе
Може да смањи ризик од инфаркта и шлога
Добробити за очи и плућа
Парадајз садржи лутеин и зеаксантин, пигменте који штите очи од плавог светла дигиталних екрана и смањују ризик од макуларне дегенерације – водећег узрока слепила у старијој популацији. Уз то, захваљујући антиоксидансима, парадајз може помоћи особама са астмом и чак играти улогу у превенцији емфизема, јер штити плућа од штетних утицаја дуванског дима.
За лепу и здраву кожу
Ликопен из парадајза има и фотопротективна својства – помаже у заштити коже од опекотина изазваних УВ зрацима. Студија је показала да свакодневно уношење парадајз пиреа у комбинацији са маслиновим уљем током 10 недеља може смањити осетљивост коже на сунце за чак 40%.
За орално здравље – али уз једно упозорење
Ликопен може да помогне и код упала десни и парадентозе, јер делује против слободних радикала који изазивају оштећења ткива. Међутим, висока киселост свежег парадајза може оштетити глеђ зуба – зато сачекајте барем 30 минута пре него што оперете зубе након оброка који садржи парадајз.
Свеж или прерађен?
И свеж и термички обрађен парадајз имају своје предности. Свеж је богат витамином Ц и освежава, док кувани и печени садрже више доступног ликопена. Најздравији је домаћи парадајз, убран у сезони и природно сазрео на сунцу. Индустријски парадајзи често се беру зелени и „дозревају” помоћу етиленског гаса, због чега губе део укуса и нутритивне вредности.
Како га јести за максималну корист?
Упарите парадајз са маслиновим уљем или сиром – масноћа помаже апсорпцију ликопена
Испробајте салату капрезе, домаћи сос од парадајза, печени парадајз или свежу салсу без додатака
Кувани парадајз (у пасти, сосу, супи) има више ликопена него сиров
Парадајз + леблебије + јогурт са краставцем – идеална летња комбинација укуса и хранљивих материја
Парадајз је много више од освежавајуће летње намирнице. Он је природни штит за срце, кожу, очи и имунитет, а уз то хидрира и освежава тело. Било да га једете свежег, куваног, у салси или на пици – парадајз је незаобилазан савезник здравља, поготово током врелих летњих дана.