clear sky
32°C
02.08.2025.
Нови Сад
eur
117.1721
usd
102.5846
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

НЕЋЕТЕ ВЕРОВАТИ КОЛИКО ЈЕ ЗДРАВА! Једите ову намирницу сваког дана - ЧУВАТЕ СРЦЕ, кожу и притисак!

01.08.2025. 17:33 17:44
Пише:
Извор:
Ona
da
Фото: freepik, ilustracija

Постоји једна сасвим обична намирница коју многи свакодневно конзумирају, а која крије невероватне здравствене моћи — штити срце, помаже кожи и регулише притисак.

Током летњих месеци парадајз готово да је свакодневно на нашем тањиру – у салатама, сендвичима, умацима, супама, салсама. Али колико нас заиста зна какво се богатство крије у овој воћки која се најчешће користи као поврће? Иза једноставног и освежавајућег укуса парадајза стоји права мала нутритивна бомба која штити срце, кожу, очи, плућа и крвне судове, а нека истраживања показују да може играти улогу и у превенцији рака.

У наставку откривамо све што нисте знали о парадајзу – краљу летње исхране.

Хидрира као лубеница

Парадајз садржи чак 95% воде, што га чини једним од најхидратантнијих плодова које можемо јести. У једној шољи сецканог парадајза има скоро 180 мл воде – више него у истој количини лубенице! Идеално за лето када је организму потребно више течности.

Антиоксидативна звезда: Ликопен

Црвену боју парадајзу даје ликопен, моћни антиоксиданс који има више здравствених предности:

           Штити ћелије од УВ зрачења и оштећења

           Смањује ризик од срчаних болести и можданог удара

           Помаже у превенцији рака простате, плућа, желуца, дојке, панкреаса и дебелог црева

           Смањује упале и оксидативни стрес у телу

           Побољшава здравље коже и штити од опекотина од сунца

da
Фото: freepik, ilustracija

Занимљиво је да термалном обрадом (кувањем) ликопен постаје још приступачнији телу. Дакле, домаћи парадајз сос, печени парадајз, или чак кечап – сви су одлични извори овог моћног споја, нарочито ако се једу са мало масноће (маслиново уље, сир, авокадо), јер се ликопен боље апсорбује уз присуство масти.

Витамини и минерали који хране цело тело

Парадајз је одличан извор:

           Витамина Ц – јача имунитет и штити од инфекција

           Калијума – чува здравље срца и помаже у регулацији крвног притиска

           Витамина К1 – важан за здравље костију и згрушавање крви

           Фолата (витамина Б9) – кључан за ћелијски раст, нарочито током трудноће

           Витамина Е и Б комплекса – додатна подршка имуном и нервном систему

За срце, мозак и крвне судове

Вишеструке студије показале су да редовна конзумација парадајза:

Смањује ниво ЛДЛ (“лошег”) холестерола

Снижава крвни притисак

Побољшава функцију крвних судова и смањује ризик од тромбозе

da
Фото: freepik, ilustracija

Може да смањи ризик од инфаркта и шлога

Добробити за очи и плућа

Парадајз садржи лутеин и зеаксантин, пигменте који штите очи од плавог светла дигиталних екрана и смањују ризик од макуларне дегенерације – водећег узрока слепила у старијој популацији. Уз то, захваљујући антиоксидансима, парадајз може помоћи особама са астмом и чак играти улогу у превенцији емфизема, јер штити плућа од штетних утицаја дуванског дима.

За лепу и здраву кожу

Ликопен из парадајза има и фотопротективна својства – помаже у заштити коже од опекотина изазваних УВ зрацима. Студија је показала да свакодневно уношење парадајз пиреа у комбинацији са маслиновим уљем током 10 недеља може смањити осетљивост коже на сунце за чак 40%.

За орално здравље – али уз једно упозорење

Ликопен може да помогне и код упала десни и парадентозе, јер делује против слободних радикала који изазивају оштећења ткива. Међутим, висока киселост свежег парадајза може оштетити глеђ зуба – зато сачекајте барем 30 минута пре него што оперете зубе након оброка који садржи парадајз.

Свеж или прерађен?

da
Фото: freepik, ilustracija

И свеж и термички обрађен парадајз имају своје предности. Свеж је богат витамином Ц и освежава, док кувани и печени садрже више доступног ликопена. Најздравији је домаћи парадајз, убран у сезони и природно сазрео на сунцу. Индустријски парадајзи често се беру зелени и „дозревају” помоћу етиленског гаса, због чега губе део укуса и нутритивне вредности.

Како га јести за максималну корист?

Упарите парадајз са маслиновим уљем или сиром – масноћа помаже апсорпцију ликопена

Испробајте салату капрезе, домаћи сос од парадајза, печени парадајз или свежу салсу без додатака

Кувани парадајз (у пасти, сосу, супи) има више ликопена него сиров

Парадајз + леблебије + јогурт са краставцем – идеална летња комбинација укуса и хранљивих материја

Парадајз је много више од освежавајуће летње намирнице. Он је природни штит за срце, кожу, очи и имунитет, а уз то хидрира и освежава тело. Било да га једете свежег, куваног, у салси или на пици – парадајз је незаобилазан савезник здравља, поготово током врелих летњих дана.

Извор:
Ona
Пише:
Пошаљите коментар