КАД ПОЈЕДЕТЕ „МЕСО“ НЕ БАЦАЈТЕ КОРУ ОД ЛУБЕНИЦЕ Биће вам жао да то радите!
Хрскави, бели део између зелене коре и црвеног дела лубенице заправо је јестив Може да се употреби на много корисних начина
Када поједемо „месо“ лубенице, сви бацимо кору у ђубре. Али управо тај бели слој, који обично заврши у смећу, крије далеко већи потенцијал него што мислимо. Хрскави, бели део између зелене коре и црвеног меса лубенице заправо је јестив. Пун је воде, влакана и садржи мало природних шећера, а његова блага и неутрална арома чини га одличним састојком за разна слана и слатка јела. Ево неколико занимљивих начина да искористите кору од лубенице:
Као салату (попут туршије)
Исеците кору на штапиће, ољуштите зелени, спољашњи слој и ставите је да се кисели као краставци. Додајте сирће, шећер, бибер, каранфилић. За неколико дана добићете освежавајућу салату.
Брзо динстање
Исеците кору на танке тракице и пропржите на мало уља уз ђумбир, бели лук, соја сос и сусамово уље. Текстура и укус подсећају на азијске тиквице – хрскаве су, благо слаткасте и врло укусне.
Ставите у смути
Ако имате добар блендер, убаците и бели део коре уз дињу, лимету и менту. Додаће свежину и волумен напитку, а да неће променити укус.
За колаче
Нарендајте бели део коре и додајте га у смесу за мафине или друге бисквитне колаче. Повећаће сочност и дати благу слаткоћу, слично као кад се користи рендана тиквица.
Направите сируп
Скувајте бели део коре са шећером, лимуном и водом. Добићете укусан сируп који можете користити у коктелима, преко сладоледа или у освежавајућим пићима.
Летња салата
Нарендајте кору, додајте лимунов сок, маслиново уље, бибер и свеж першун – добијате брзу и лагану салату која подсећа на салату од целера или краставца.
Најжена, АЛО