Најављен четврти по реду Хорски фестивал „Слободан Бурсаћ”

Четврти по реду Хорски фестивал „Слободан Бурсаћ” биће одржан од 2. до 4. јуна у великој сали Културног центра Зрењанина.
hor
Фото: Dnevnik.rs

Фестивалу ће претходити свечано отварање бисте Слободана Бурсаћа у Алеји Великана у Карађорђевом парку, сутра, 1. јуна. Истог дана ће од 19 часова у Културном центру Зрењанина бити отворена и изложба поводом тридесет година од освајања титуле „Хор света”, коју је Омладински мешовити хор „Јосиф Маринковић” освојио у Ланголену 1987. и промовисан ЦД, реиздање касете на којој је снимљен наступ овог хора на Дубровачким летњим играма исте године.

Током три фестивалске вечери програм ће обухватити наступе дечијих, женских, мушких и мешовитих хорова, а дечији хорови ће наступати и у оквиру посебног дела програма – матинеа који се одржава у суботу, 3. јуна од 11 часова. Осим зрењанинских хорова, на овогодишњем фестивалу ће наступити и гостујући хорови међу којима су и Хор „Србадија” из Бијељине, женска вокална скупина „Бринке” из Словеније, Градски дечији хор „Звездице” из Лесковца, „Ваљевски поп хор”, Хор Јеврејске општине Нови Сад „Хашира” и Хор Епархије Сремске „Свети Николај”. На фестивалу ће бити премијерно приказан и фестивалски филм, који приказује све акције, концерте и догађаје који су организовани у циљу сакупљања средстава за обнову бисте Слободана Бурсаћа.

Хорски фестивал „Слободан Бурсаћ” основан је 2014. године са идејом да град Зрењанин, који има вишедеценијску хорску традицију треба да има и хорски фестивал који ће подстаћи даљи развој хорског певања и створити нове нараштаје хорских певача и публике. До сада су одржана три фестивала, сваке године у јуну, у оквиру којих су наступили сви зрењанински хорови као и гостујући хорови из земље и иностранства.

О значају хорске музике у овом граду говори податак да је Зрењанин у Србији, али и региону, према броју становника град са највише хорова. Изузетно важна личност за развој хорске музике у Зрењанину је био диригент Слободан Бурсаћ (1941–1993), са којим је Омладински мешовити хор „Јосиф Маринковић” из Зрењанина освојио бројна признања, међу којима и титулу „Хор света” у Ланголену у Великој Британији 1987. године. Он је својим ентузијазмом и диригентском харизмом створио генерације певача, од којих су многи данас ангажовани у професионалним ансамблима у Србији и иностранству. Због тога је овај фестивал основан како у знак сећања на ову значајну личност за културни живот града, тако и у циљу очувања и неговања хорске традиције у Зрењанину. 

Текст и фото: Ж. Балабан

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести