Етиопљане интересује српско наоружање и технологије

ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ: Представници војне фабрике "Етио пластик индустри" из Етиопије бораве у Србији, како би сагледали могућности сарадње са српском наменском индустријом.
Predstavnici vojne fabrike iz Etiopije u Srbiji  Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Београдска компанија "Јомил" је још пре две године отпочела сарадњу са војном индустријом Етиопије, која је изразила и захтев за неколико преноса технологије из српске војне индустрије.

Делегација из Етиопије посетила је фабрику "Застава" из Крагујевца и упознала се са њеним програмом и могућностима, као и развојни центар компаније "Јомил" у Баћевцу код Београда, која је од надлежног министарства добила адекватне дозволе за преговоре о трансферу одређених одбрамбених технологија.

Заинтересованост за програм фабрике "Застава" из Крагујевца у вези је са трансфер технологије производње пиштоља, пушкомитраљеза, снајперских пушака, шлемова и заштитних прслука.

"У Етиопији постоји 16 фабрика војне индустрије. Дошли смо у Србији како би смо успоставили сарадњу са српским војним фабрикама и компанијама које се налазе у овом послу. Очекујем да ћемо остварити сарадњу која је везана за трансфер технологија", истакао је мајор Тесвеја Абера, генерални директор војне фабрике "Етио пластик индустри".

Извршни директор за техничко-технолошке послове и производњу "Застава оружје", Драган Петрушић, каже да је познато да та крагујевачка компанија, осим што своје производе пласира широм света, значајне напоре чини у трансферу технологија.

"С обзиром на традицију још од 1853. године и захтеве које је делегације из Етиопије исказала, прошли смо погоне, приказали им све наше производе и утисак је да има доста места за сарадњу, уз услов да обе државе то адекватним папирима благослове", рекао је Петрушић.

Према његовим речима, за сада је потврђена сарадња за пиштољ ЦЗ-999.

"Један од аспеката је извоз, али још већи и бољи аспект је трансфер технологија. Ми идемо даље са развојем нових технологија, а оне старије, проверене верзије производа, трансферишемо у земље које су за то заинтересоване, а једна од њих је и Етиопија. То је правац у коме желимо и ми и они да радимо даље", објаснио је Петрушић.

У циљу свеобухватног упознавања са могућностима српске наменске индустрије, у ТРЦ "Момчило Чековић" у Коштунићима организована је презентација фабрика одбрамбене индустрије "Слобода" Чачак, "Прва искра" Барич, "Милан Благојевић" Лучани, "Тора пластик" Крагујевац и "Уно мартин" Шабац.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести