Фармацеуткиња Снежана Митровић: Заштита од инсеката на природан начин

Лето је период када имамо прилику да дуже време будемо напољу и уживамо у природи. Како да нам време у природи буде пријатно, а да не будемо изложени разним инсектима, комарцима или заштићени од уједа оса и нарочито крпеља који могу да пренесу лајмску болест?
snezana mitrovic
Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

О томе смо разговарали са Снежаном Митровић, фармацеуткињом, флоритерапеуткињом и хомеопаткињом из Новог Сада.

Снежана је природом свог посла веома упућена у коришћење етарских уља.

Постоји много хемијских средстава која нас штите од инсеката, али због њиховог агресивног утицаја на кожу, због неуротоксичности која може да доведе до умора или поспаности, али и предупређивања алергијских реакција боље је користити нека природна средства – етарска уља.

Зашто баш етарска уља?

Зато што их саме биљке праве да би се заштитиле од инсеката, па ако их и ми користимо, онда ћемо и сами бити заштићени.

Етарска уља блокирају мирисе нашег тела који привлаче инсекте или шаљу негативну информацију инсектима, тако да нам они не прилазе.

Како користити ова уља?

Начин коришћења је веома једноставан: одабрано етарско уље или комбинацију ових уља укапамо неко базно уље (например, уље од кокоса) и користимо као лосион или као парфем или у бочицу са спрејом сипати воду и пар капи етарског уља. Овако се може попрскати простор, или можете себе попрскати по тканини.

Да бисте, рецимо, заштитили бебу од комараца и мува можете попрскати колица или натопити парче ватице овим раствором и ставити у колица. То можете и ви учинити на вашем кревету како би се заштитили од комараца.

Колико смо заштићени на овај начин?

Нажалост, етарска уља не држе дуго заштиту, али то вас не спречава да се на сваких пола сата попрскате и будете опет заштићени. Сигурно вам то неће правити никакав проблем, јер ова уља веома лепо миришу и стварају лепу атмосферу.

Да ли бисте нам открили која би то етарска уља требало да користимо?

Етарско уље од лаванде штити нас од комараца, али је добро и после уједа, јер оно не само да делује антисептично, него и зацељује повреду. Свакако је ту и етарско уље нане које одбија многе инсекте, поготово мраве.

Ово уље такође може да се користи после уједа неког инсекта јер пријатно хлади, антисептично је и спречава свраб.

Посебна препорука је уље нима, које се добија од индијске биљке и које јако добро штити од инсеката. Пошто може да буде иритантно за кожу, препорука је се меша с кокосовим уљем 1:1 и тако наноси на кожу.

Ним је одличан и у заштити биљака од разних напасти.

Како да се заштитимо од оса и шта да радимо ако нас оне ипак убоду?

Осе не воле етарска уља нане, лимунове траве, каранфилића...

Та уља могу да се измешају са сирћетом и водом и прскају као репеленти, или се измешају с течним детерџентом и прска део око гнезда да не долазе...

За ујед осе или пчеле прва помоћ је коцкица леда, а онда се на парче вате укапа и чисто уље лаванде, пет капи и прислони на убод, или у кашичицу јабуковог сирћета ставити по пет капи етарских уља лаванде и камилице, умочити парче вате у то и наслонити на кожу.

Фото: Dnevnik (privatna arhiva)

Често своје кућне љубимце, пре свега псе, штитимо од крпеља, али сами немамо никакву заштиту мада се шетамо заједно с њима. Да ли постоји неко етарско уље и за овај проблем?

То је етарско уље кедра које пружа заштиту од крпеља и мрава, затим уље чајног дрвета, које је добро и после угриза крпеља, јер је ово уље изузетан антисептик, а наноси се сваког минута по једна кап у току првих пола сата.

Етарско уље мајчине душице је такође добро, оно вас штити око 3 сата, а ту је и етарско уље каранфилића.

Међу најјачим репелентима (супстанцама које одвраћају инсекте) је свакако етарско уље од лимунске траве које је веома пријатног мириса. Избор је заиста велики, али и могућност комбиновања.

На овај начин не само да ћете бити заштићени, него ћете и лепо мирисати у топлим летњим вечерима.

Напоменула бих да ова уља не спадају у фототоксична и она вас штите и преко дана на сунцу без икаквих последица.


Да ли на овај начин можемо да заштитимо и наше кућне љубимце, пре свега мачке и псе?

Животиње су осетљивије на многе супстанце него људи, па се зато у тражењу алтернативне здравствене помоћи лако могу укључити етарска уља, јер она имају антивирусно, антибактеријско, антигљивично, антиоксидативно и антитуморско дејство. Природна су, јер су добијена од биљака, лако се ресорбују и врло су ефикасна.

Како се она користе?

Увек се користе у изузетно малим концентрацијама, зато што, рецимо, пси имају око 200 милиона офлакторних рецептора, двадесет пута више од нас, па знатно јаче осећају мирисе.

Мачке имају мање ензима у јетри, па теже метаболишу и много тога уобичајеног је токсично за њих.

Зато је важно да етарска уља увек разблажујемо, једна кап на кашику маслиновог уља и утрљавамо у кожу, или у дифузер ставимо само једну кап и пратимо реакцију. Уколико љубимац покушава изаћи из просторије, трља нос, чеше се и нервозан је, не користимо даље на тај начин, смањујемо конценрацију, или додајемо неко друго уље.

С којим етарским уљима није добро да љубимци дођу у додир?

То су уља богата фенолима и кетонима као што су од босиљка, цимета, каранфилића, оригана, тимијана (мајчине душице), нарочито ако су на терапији антикоагулантним лековима.

Животиње су осетљиве и на д-лимонен кога има у етарским уљима грејпфрута, лимуна, наранџе и бергамота.

Животиње које су склоне епи-нападама треба да избегавају етарска уља црног бибера, босиљка, еукалиптуса и фенела. Пошто љубимце обасипамо нежношћу, тако их требамо и неговати, још нежније.

Како се припремити за долазак новог љубимца у кућу?

Када нам долази нови члан породице, маче или штене...у процесу адаптације можемо користити етарска уља лаванде, тамјана и мира.

Можемо их ставити у спреј боцу с водом и прскати по просторији, или напрскати на ћебенце на коме спавају. Код сваке врсте анксиозности можемо прскати лаванду. Уколико пси имају алергијску реакцију, у кашику уља кокоса ставимо по кап етарских уља лимуна, тамјана, нане и лаванде, мажемо два до три пута дневно да спречимо свраб.

Да ли етарска уља могу да помогну и код неких других проблема наших љубимаца?

За неоплазме на кожи (делови коже изложени хроничној иритацији) користе се етарска уља сандала и тамјана.

Најчешћи проблем с ушима може да се ублажи тако што у кашику топлог маслиновог уља ставимо по кап етарских уља лаванде, чајног дрвета и камилице, нанесемо на парче вате и очистимо ушну шкољку и обавезно утрљамо у предео око уха.

Проблем с непријатним дахом се решава тако што направимо пасту за зубе, на 2 кашике соде бикарбоне додамо по једну кап каранфилића и фенела и додамо млаку воду, ставимо на вату и масирамо десни.

Уколико дође до огреботине или повреде, можемо то место третирати директно са по чети капи лаванде, 4-6 пута дневно. Уколико су у питању хроничне инфекције, разблажена етарска уља се утрљавају дуж кичме, на шапе, или на врховима ушију.

Да ли се етарским уљима љубимци могу штитити и од паразита?

Да, етарска уља можемо користити и свакодневно, за негу и заштиту.

Кап етарског уља еукалиптуса или лимунске траве можете ставити у шампон којима купате животиње.

У кашику алкохола ставите четири капи етарског уља кедра и то сипајте у топлу воду, па напрскајте четку и четкајте длаку љубимца. На тај начин ћете дезинфиковати, чистити кожу, отклонити паразите и њихова јаја, длака ће бити сјајнија, а на тај начин правите природни баланс коже.

Како да их штитимо од бува и крпеља?

За заштиту од бува и крпеља, можете направити мешавину где у две кашике уља кокоса додате по једну кап лаванде, еукалиптуса, лимунске траве и кедра, и утрљате у кожу, посебно на шапе.

Можете да направите шампон за своје љубимце, да скувате једну шољу овса у две шоље воде, додате кесицу зеленог чаја, кашику кокосовог уља и кап етарског уља лаванде.

Ако требате суви шампон, измешајте пола шоље соде бикарбоне са пола шоље густина и по три капи етарских уља лаванде и лимунске траве, измешајте добро, утрљајте кучету, почевши од врата, оставите петнаест минута и добро ишчеткајте. Уколико не желите маце на неком месту, да вам не гребу намештај или дирају биљке, испрскајте их етарским уљем босиљка или лимуна.

Уживајте у етарским уљима заједно с љубимцима, за добро свих!

Марина Јабланов Стојановић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести