Сомбор највише улаже у путну инфраструктуру

СОМБОР: Ребалансом градског буџета Сомбор ће моћи да рачуна на око три милијарде динара овогодишњих прихода, јер ће пренесеним средствима буџет бити за 11 одсто већи. Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић каже да инвестиције остварују из градске касе, али да им доста помажу Покрајина и Република.
sombor, Dnevnik/Filip Bakić
Фото: Дневник/Филип Бакић

Кључна инвестиција у путној инфраструктури везана је за пројекат међуграничне сарадње који се односи на појачано одржавање и реконструкцију пута Сомбор - Баја, за који је издвојена значајна сума из буџета.

„Путеви Србије” као носилац пројекта нам помажу и у реконструкцији Улице Матије Гупца, али нам је важно и отварање граничног прелаза у месту Растина у сарадњи са Министарством саобраћаја“, каже градоначелница Сомбора Душанка Голубовић и додаје да ће прелаз бити отворен ове године, што је значајно за све грађане Сомбора.

Још један капитални пројекат за овај Град је реконструкција гимназијске фискултурне сале, на којој су радови већ увелико у току, а које финансира и Министарство привреде.

Фото: Дневник/Филип Бакић

 

 

"Стара сала је срушена, изградиће се на истом месту нова и већа“, каже Голубовић и додаје да ће ребалансом бити издвојен новац и за Општу болницу у Сомбору, која је недавно од Покрајине добила и ангио- салу, а три општине и Град Сомбор ће издвојити средства за реконструкцију простора и дати допринос на изградњи простора за ангио салу.

Голубовић напомиње да ће учествовати и у суфинансирању пројеката „Железнице Србије“ и очувања путног правца Сомбор - Врбас.

 

“Овај правац нам је од изузетног значаја, али до сада није био препознат када су дељена средства, те смо прва локална самоуправа која је преузела финансирање када је у питању ово јавно предузеће“, напомиње Душанка Голубовић и додаје да су значајна улагања ове и прошле године усмерена и на Канцеларију за јавна улагања везано за комплетну енергетску санацију ОШ „Никола Вукићевић“ у центру града.


Ребаланс за комуналну опрему

Средства усвојена ребалансом из сомборске касе биће потрошена на основно и средње образовање 10 одсто, за предшколске установе биће издвојено 6,4 одсто, за културу 6,6 одсто, за физичку културу 3,5 одсто, социјалну заштиту пет одсто и комуналне области 33,5 одсто, што подразумева уређење индустријске зоне, изградња два кружна тока, изградњу спортске сале сомборске Гимназије, уређење спортског терена основне школе и друге пројекте.


Један од најзначајнијих приоритета, према речима градоначелнице, је и комплетна инфраструктурна опремљеност индустријске зоне, која је у власништву Града Сомбора, која се простире на укупно 500 хектара, док Граду припада 50 хектара.

„За сада не планирамо проширење индустријске зоне, јер има још простора за нове компаније, 40 градских хектара је слободно за потенцијалне инвеститоре“, каже градоначелница и додаје да су претходне две године радили на ојачању струје, и да је прва фаза пројекта готова.

Друга фаза радова подразумева финансирање јавне расвете, саобраћајница, канализације и водовода.

Маша Стакић

(Текст је део пројекта који је суфинансиран од стране Града Сомбора. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Града.)

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести