Викторија Петрањи о филму “Јупитеров месец”

ПАЛИЋ: Гошћа 24. Фестивала европског филма је Викториа Петрањи, продуценткиња филма „Јупитеров месец“ редитеља Корнела Мундруца, који се приказује у Главном такмичарском програму.
Petranji
Фото: Tanjug

Петрањи је на конференцији за новинаре рекла да је “Јупетеров месец” у поређењу са остварењем “Бели бог”, који је приказан пре три године на Палићу, комплекснији и технички захтевнији, да су желели већи изазов и то добили.

На почетку филма млади мигрант бива устрељен док илегално прелази границу. Престрављен и у шоку, рањени Аријан добија способност да левитира, а из избегличког кампа га извлачи доктор Стерн у намери да искористи његову необичну тајну.

Петрањи је објаснила да је потресна сцена преласка српско-мађарске границе на почетку филма, снимана из секвенци и било је врло захтевно повезати их како би добили једно искуство које одузима дах, динамично трчање.

Прогањани од стране бесног управника кампа, бегунци су у сталном покрету за сигурношћу и новцем, а Стерн, који је отпуштен из болнице пошто је његовом грешком преминуо пацијент, користи Аријанове способности како би зарадио. 

Она је објаснила да нису имали намеру да упуте директну критику ни да буду политични, да су идеју добили много пре избијања мигрантске кризе и да су још тада имали потребу да причају о данашњој Европи.

“Желели смо да покажемо бајку, слике које ће рефлектовати хаос и хиљаду питања која нас муче, желели смо да покренемо питања и подстакнемо људе да размишљају о ономе што нам се дешава, а не да упутимо директну критику”, појаснила је Петрањи која већ 20 година сарађује са Мундруцом и додала да им је била намера да скрену пажњу на то у коликом смо проблему.

На питање о томе какве су реакције на филм биле у Мађарској посебно због теме корупције која се провлачи кроз причу, Петрањи је рекла да није чула негативне коментаре везане за политичку конотацију и садржај, већ су углавном до ње долазила питања како су финансије доступне за тако критичан филм.

Петрањи је рекла да се филм на различите начине може разумети, а да је према њеном мишљењу то филм о пријатељству и повезивању.

“Да бисте се повезали, морате да знате ко сте заиста и кроз борбу доктора хтели смо да прикажемо његово путовање на коме учи о томе како поново да буде део друштва, на коме мења своја веровања. Давно је изгубио себе и повезивањем са странецм, који има другачије вредности и способности, он тражи себе. И овај филм је много више о идентитету него о политици. Имате способност да поново почнете да верујете и то је ослобађајуће”, истакла је Петрањи.

О сарадњи са Мундруцом, Петрањи је рекла да су они пре свега велики пријатељи и да се сваког дана буде са новим изазовом те тако тренутно припремају његов први филм који неће бити сниман на мађарском језику, већ на енглеском у холивудском студију.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести