Словенија намерава да обавести Европску комисију о Хрватској 

ЉУБЉАНА: Словенија намерава да обавести Европску комисију о хрватском непоштовању и кршењу међународне границе, најавио је премијер Миро Церар, а председник Борут Пахор сматра да би Хрватска требало да упути "дискретан сигнал" да је спремна на поштовање арбитражног споразума о граници, упркос, како је рекао, јавном ставу да га не признаје.
pirinski zaliv1
Фото: Youtube Printscreen

Церар је, наиме, рекао да је влада пристала и сматра да има смисла да министар спољних послова Карл Ерјавец обавести Европску комисију о хрватском кршењу арбитражне пресуде о граничном спору, укључујући и на мору.

"Где је сада граница са Хрватском, ствар је јасна", рекао је Церар, пренела је СТА.

Ерјавец је јуче саопштио да Хрватска крши арбитражну пресуду, посебно у Пиранском заливу, те да је Арбитражни суд јасно одредио граничну линију, чиме је Словенији припало три четвртине тог залива.

Напомиње се да Хрватска и Словенија имају шест месеци од изрицања арбитражне пресуде о граници да је примене у пракси.

Док Словенија планира да ту одлуку у потпуности примени, Хрватска инсистира да је за њих одлука Арбитражног суда необавезујућа, те да је званични Загреб 2015. напустио тај поступак због његове компромитације од словеначке стране.

Церар је указао на неопходан опрез када је реч о примени те пресуде.

"Морамо да будемо активни, али не можемо журити, морамо да избегнемо грешку која би нам могла наудити", казао је министар.

Ако Хрватска настави да игнорише одлуке, казао је, имплементација ће морати да се обезбеди на другачији начин.

Иначе, Церар је требало да посети Хрватску у септембру, али је рекао да посета има смисла само ако она првенствено буде посвећена спровођењу арбитражне одлуке.

У супротном тај његов одлазак у Хрватску ће морати да се преиспита.

Пахор, пак, сматра да би влада требало да упути "дискретан сигнал" да је спремна да имплементирати арбитражни споразум о граници, упркос јавном ставу да је не признаје и да он за Хрватску није обавезујућа.

У том случају, рекао је Пахор, могли би бити избегнути нежељени инциденти на граници.

"Мислим да је Хрватска схватила да је поштено да поштује арбитражни споразум који је потписала и пресуду коју су арбитри донели, уз оцену да словеначки арбитар и службеница Министарства спољних послова Симона Дреник нису знатније повредили арбитражни споразум", казао је словеначки председник за комерцијалну телевизију ПОП-ТВ.

Сматра да ће Хрватска пре или касније схватити да међународна заједница жели да се тај гранични спор једном заувек реши и да нема другог решења осим поштовања пресуде, односно међународног права.

Пахор, који је као председник словеначке владе 2009. потписао арбитражни споразум, као услов за улазак Хрватске у Европску унију, подсећа да је Словенија дужна да у наредних шет месеци почне да означава копнену границу и да имплементира границу на мору.

"Инциденте можемо избећи тако да нам Хрватска пошаље службену или дискретну поруку да је начелно, макар и дугорочно, спремна поштовати арбитражу. Јер, без сагласности Хрватске би имплементација пресуде била једнострани корак на који би Загреб могао реаговати противмерама", казао је Пахор.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести