Немачки краљ меса креће из Банатске Тополе

Немачка компанија „Тенис”, односно ћерка-фирма „Тенис инвест” д. о. о. из Београда, сасвим извесно стиже на север Баната јер јој је зелено светло за добијање у закуп 2.544 хектара државног земљишта на период од 30 година, дала и већина у градском парламенту Кикинде.
tenis mesna industrija, Yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

На предлог Министарства пољопривреде, „Тенису” ће на основу права првенства бити омогућено да на у Кикинди реализује пројекат вредан 20 милиона евра.

Насупрот замерки, протеста и супротстављених рачуница овдашњих незадовољних паора и преставника опозиције, градска власт полаже велике наде због доласка „Тениса”. 

„Разумем забринутост пољопривредника, али је за Кикинду ово велика инвестиција. Биће изграђена фарма и отворена нова радна места, а бољи пројекат од овог тренутно не постоји“, сматра градоначелник Кикинде Павле Марков.

Марков наглашава да је веома значајно што је Кикинда део тог великог пројекта, те да је циљ да Кикинда, не само сад него и убудуће, буде део великих државних пројеката да не би остала у запећку.

„Важност тог пројекта превазилази све индивидуалне користи и нико не би требало да спречава економску инвестицију тако битну за ову земљу. Врло добро знамо у којем стању је пољопривреда. Наспрам таквог пројекта нико до сада није понудио алтернативно решење, поготово за горуће проблеме какви су у пољопривреди“, каже Марков.

Члан Градског већа за пољопривреду Имре Кабок појашњава да ће се немачком партнеру дати у закуп државно земљишту у катастарским општинама Банатска Топола, Кикинда, Руско Село, Нови Козарци и Банатско Велико Село, а да укупна инвестиција, осим изградње свињогојске фарме капацитета 70.000 товљеника годишње и 2.500 крмача, укључује куповину механизације, али да „Теннис” стиже с новом технологијом у том послу, уз запошљавање 50 радника.

Најављено је да ће свињогојска фарма код Банатске Тополе почети да се гради до јула идуће године

Најављено је да ће свињогојска фарма код Банатске Тополе почети да се гради до јула идуће године, а да би „Тенис” у посед додељених државних ораница требало да уђе до 31. октобра 2018.

Градска власт Кикинде оцењује да доласком немачког инвеститора грађани Кикинде добијају много и да ће најављено улагање допринети развоју пољопривреде на северу Баната.


Некадашњи „29. новембар

„Тенис” је поднео захтев за коришћење 3.002 хектара, претежно у атарима Кикинде и Банатске Тополе, при чему је предлагао да градња свињогојске фарме буде на 400 метара од насеља Банатска Топола, али, по речима Имреа Кабока, након сагледавања стања с представницима „Тениса” и надлежнима, предлаже се да локација фарме буде на простору некадашњег Пољопривредног газдинства „29. новембар”, што будући инвеститор и прихвата.


Представници опозиције и незадовољни паори у највећем граду на северу Баната предочавају да нису против доласка инвеститора, већ против чињенице да се државно пољопривредно земљиште уступа страном инвеститиору на период од 30 година. Они имају своју рачуницу да би давање њива намењених „Тенису” носиоцима 50 пољоприврендих газдинстава по 50 хектара дало исте ефекте, међутим, градски челници ипак виде предности доласка великог инвеститора.

Иначе, за закуп државног пољопривредног земљишта на подручју града Кикинде било је заинтересовано девет инвеститора, који су имали апетите на укупно 9.186 хектара, а већина је тражила најплодније и најатрактивније земљиште у овдашњим атарима, али је немачки гигант прехрамбене индустрије „Тенис” добио предност у односу на конкуренте.

М. Митровић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести