Марковић:Олуја је геноцид и она још траје за Србе у ХР

ЈАГОДИНА: Председник Скупштине града Јагодина Драган Марковић Палма изјавио је данас да је војно-полицијска акција хрватских снага Олуја била геноцид над српским народом која, како је рекао, и данас траје и позвао Немачку, Европску унију и САД да престану да о томе ћуте и казне фашизам, усташтво и оне који су одговорни за злочин над Србима.
palma dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

У Хрватској се сваке недеље дешава нешто што подсећа на Олују с почетка августа 1995.

Марковић, који је председник Јединствене Србије, чланице владајуће коалиције, и посланик у парламенту каже да се то види кроз проусташке поруке, спречавање повратка људи и имовине и дискриминацију на разне начине. 

"Последњи економски напад на Србе и Србију кроз повећање такси на контролу воћа и поврћа из Србије са 12 на 280 евра, чиме је прекршен Споразум о стабилизацији и придруживању. Чини ми се да Хрватска све то што ради ради уз одобрење Европске уније чији је члан", навео је Палма у изјави Тањугу.

Подсећа да је Хашки трибунал ослободио одговорности команданте геноцида званог Олуја, генерале Готовину и Чермака, под чијом командом је протерано готово све српско становништво из тадашње Крајине, њих око 300 000, а убијено 2 500 људи, од чега 1500 цивила.

„Данас у Јасеновцу постоји табла са усташким знаком, у Хрватској се одржавају мисе за Анту Павелића, Срби се и даље прекрштавају као у време Алојзија Степинца, улице и тргови носе имена усташких великана, усташког певача Томпсона плаћа држава Хрватска да пева у Слуњу на Кордуну, где су све Србе побили у прошлом светском и последњем грађанском рату и запалили и отели сву српску имовину", навео је Марковић.

Марковић каже да ове речи не упућује Хрватској јер, како каже, она и не крије своје проусташко и антисрпско опредељење. 

Ове речи, каже, упућује пре свега Немачкој, а затим и Европској унији и Сједињеним Америчким Државама. 

„Казните фашизам и усташтво и оне који су одговорни за злочине над Србима у последњем грађанском рату. Олуја је геноцид, Туђман је завршио оно што је Павелић започео, а ви сте онда ћутали и сада ћутите и још покушавате да прогласите Степинца свецем. Вратите се на темељ Европске уније, а то је антифашизам“ , поручио је председник Јединствене Србије Драган Марковић.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести