Мушкарци у најјачем саставу, даме подмладиле екипу за ЕП у шаху

Управни одбор Шаховског савеза Србије (ШСС) именовао је селекторе који ће предводити репрезентације на предстојећем Екипном првенству Европе, које ће се од 27. октобра до 7. новембра одржати у Хераклиону, на грчком острву Крит. Селектор мушке екипе је велемајстор и ФИДЕ сениор тренер Бранко Тадић, док ће улогу селектора женског тима и даље обављати велемајстор Бранко Дамљановић.
saha1, pixabay
Фото: Pixabay

Бранко Тадић определио се за следећих пет велемајстора: Роберт Маркуш, Иван Иванишевић, Милош Перуновић, Александар Инђић и Никола Седлак. Ово је редослед играча по рејтингу, док ће редослед по таблама бити одређен накнадно. Разлика у односу на претходни састав који нас је представљао на Олимпијади у Бакуу јесте та што се у тим сада враћа Милош Перуновић уместо Мирослава Марковића, прошлогодишњег шампиона државе. Овом променом наш тим је значајно појачан, имајући у виду да су Маркуш, Иванишевић, Перуновић и Инђић четворица наших најбољих шахиста по рејтингу, док је Седлак шести, иза неактивног Бојана Вучковића. Ако је судећи по рејтингу, ова петорка је дефинитивно српски дрим тим за наступ на Криту.

Бранко Дамљановић одредио је шест шахисткиња, поређаних по рејтингу, а у наредних неколико дана одлучиће која од њих неће путовати на Крит: велемајстор Јована Рапорт, ФИДЕ мајстор Теодора Ињац, ФИДЕ мајстор Марина Гајчин, интермајстор Јована Ерић, интермајстор Мила Жарковић и шампионка државе Адела Великић. Важно је нагласити да Ињац, Гајчин и Великић на наредном конгресу ФИДЕ (Анталија, Турска, од 7. до 15. октобра 2017. године) очекују признање титуле интермајстора. Разлика у односу на поставу са Олимпијаде у Бакуу је та што сада у тиму нема Ирине Чолушкине и Љиље Дрљевић, а као освежења појављују се Теодора Ињац (17) и Марина Гајчин (16), које су ове године направиле велики пробој у сам врх женског шаха у Србији. Јасна је идеја селектора Дамљановића да увођењем ове две перспективне кадеткиње подмлади репрезентацију и направи тим који ће после дуго година остварити неки значајнији успех на међународној сцени.

И. Узелац

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести