Припрема се санација Бастиона светог Леополда на Ђави

Плато Бастиона Светог Леополда на Петроварадинској тврђави ускоро би требало да буде обновљен, пошто је расписана јавна набавка за избор извођача радова.
Petrovaradinska tvrdjava
Фото: Дневник/Б. Лучић (архива)

Наиме, плоче на платоу Бастиона су у девастираном стању, а испод њих, унутар Бастиона, налази се просторија-казамат, у којој је смештена галерија таписерија с евидентним проблемом влаге.

Радовима је предвиђено уређење девастираног платоа и обнова постојећег видиковца да би опет био функционалан, а све у складу с Условима за предузимање мера техничке заштите које је издао Завод за заштиту споменика културе Новог Сада, кажу из Градске управе за грађевинско земљиште и инвестиције.

За обликовање и завршну обраду површине платоа и контактног дела пешачких стаза (део од тунела до платоа) биће коришћен традиционални материјал (опека), као и начин уградње. При санацији платоа решиће се и проблем одводњавања да би се спречило даље сливање атмосферске воде у бедеме, што, напомињу из Градске управе, доводи до њихове девастације. Постојећи затрпани вентилациони отвори казамата биће враћени у првобитно стање, док ће плато бити опремљен урбаним мобилијаром, клупама и корпама за отпатке.

Бастион се налази на истуреној југозападној тачки Тврђаве, а тај плато је намењен да буде видиковац. Целокупна површина је заравњена, поплочана пуном опеком стандардних димензија и ограђена металном оградом. Простор платоа је под заштитом Завода за заштиту споменика културе, припада зони културно-историјске целине од великог значаја те постоји јасна потреба за његовим редовним одржавањем.

Д. Ристић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести