Адвокати сестре убијене певачице протествују због статуса

БЕОГРАД: Пуномоћници Теодоре Крсмановић, сестре од стрица убијене певачице Јелене Марјановић упутили су данас протесте вишим тужилачким инстанцама на поступање заменика Вишег јавног тужилаштва који је Крсмановићевој укинуо статус оштећене у том поступку.
Više javno tužilaštvo, Beograd Foto: Više javno tužilaštvo, Beograd
Фото: Више јавно тужилаштво, Београд Фото: Више јавно тужилаштво, Београд

Они тврде да је то учињено под притиском адвоката одбране окривљеног Зорана Марјановића.

Укидањем статуса оштећног у поступку Теодора Крсмановић и њени пуномоћници изгубили су право увида у списе предмета, као и право да пришутвују јучерашњем саслушању, на које је Крсмановића позвана у статусу оштећене.

Према Законику о кривичном поступку (ЗКП), оштећени такође има право да за разлику од сведока, поднесе имовинско-правни захтев за одштету, да преузме кривично годњење у случају одустајања од кривичног гоњења или обуставе кривичног поступка, као и да изјави приговор непосредно вишем тужилаштву у случају одбачаја кривичне пријаве. 

Тим поводом адвокатска канцеларија Предраг Савић поднела је приговор Апелационом јавном тужилаштву у Београду, притужбу Државном већу тужилаца и дисциплинску пријаву надлежном дисциплинском тужиоцу против поступајућег заменика тужиоца, саопштено је из те канцеларије.

Пуномоћници Крсмановићеве такође су се пожалили што је поступајући заменик тужиоца приликом одређивања судско-медицинског вештачења, како наводе, "прескочила" професора Слободана Савића, као и јер је у овом предмету раније предвидела сведочење мајке Јелене Крсмановић Марјановић која је преминула пре пола године.

Они тврде да у складу са ЗКП-ом Теодора Крсмановић, као сестра од стрица Јелене Марјановић, спада у круг оштећених јер сам ЗКП нема децидираног лимита до ког степена сродства се рачунају блиски сродници.

"Такође напомињемо да је Теодору покојна Јелена финансијски помагала и фактички издржавала после смрти њеног оца", наводи се у саопштењу.Крсмановићева је јуче саслушана у Вишем тужилаштву у Београду оквиру истраге против Зорана Марјановића, осумњиченог за убиство супруге Јелене.

Марјановићев отац Владимир и брат Милош су по савету адвоката одлучили да не сведоче, односно искористили су право да као блиски рођаци окривлејног не дају исказ.Марјановић се налази у притвору од хапшења 15. септембра годину и по дана од убиства, које се догодило 2. априла 2016. године.

На терет му се ставља кривично дело тешко убиство за које је запрећена казна од 10 до 40 година затвора.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести