"Слобода 2017": Успешан приказ модерне Војске Србије

БЕОГРАД: Војна вежба "Слобода 2017" поводом Дана ослобођења Београда успешно је изведена на аеродрому у Батајници, а председник Србије Александар Вучић и окупљени грађани могли су да виде разноврстан програм.
prikaz avioni tanjug
Фото: Tanjug

Приказано је приземљење отетог ваздухоплова, када је дежурна јединица пресрела отети авион и принудно га приземљила на аеродром.Вежба је изведена тако што су два авиона МИГ 29 пратили авион АН-26 и присилили га да принудно слети.

Транспортни хеликоптери ХТ-49 са тимовима за трагање и спасавање су уз подршку два хеликоптера ХН-42/45 извели операцију борбеног трагања и спасавања. Затим се хеликоптер ХТ-49 спустио у рејон пада пилота и пронашао га.Након принудног приземљења и неуспелих преговора са терористима одлучено је да се изведе операција ослобађања талаца.

Против-терористички тимови су упали у авион неутралисали терористе и ослободили таоце.Након ослобадања талаца ангажован је вод за проналажење и уништавање експлозива.Затим је изведена операција извиђања и блокаде територије, терористи су заузели део објеката на аеродрому Батајница и пошто са њима није било преговора изведена је против терористичка операција.


Вучић: Нико неће моћи некажњено да нападне Србију

БЕОГРАД: Нико неће моћи некажњено да нападне Србију, поручио је данас, после презентације модерне Војске Србије у Батајници, и поручио да ћемо бранити и своју отаџбину и сваког човека у Србији. "Непроцењив нам је тај живот - живот сваког човека у Србији" нагласио је председник Србије на манифестацији "Слобода 2017" на војном аеродрому у Батајници и додао да ће Србија зато наставити да се развија и да се гради. 

"Хоћемо јаку развијену државу Србију која ће и свима другима бити гарант мира и стабилан и поуздан партнер", рекао је Вучић у обраћању поводом Дана ослобођења Београда."Не плашимо се да преговарамо, али нека нико не помисли да преговарамо зато што се плашимо" цитирао је председник Вучић америчког председника Дзона Кенедија. "Ми смо ослобођена, независна и суверена земља, која хоће да се бави собом и да ради, напредује и развија се", истакао је. 

Председник је рекао да ће Србија бити довољно снажна, способна и опремљена да никоме неће више дозволити да потцени живот људи у Србији. Вучић је истакао да је данас дан, и чини се да има неке више силе, небеске правде у чињеници да је Беогард ослобођен баш 20. октобра 1944, зато што је три године раније од 15. до 21. октобра нацистички окупатор побио стрељајући на хиљаде људи у Београду, широм Шумадије, па на крају и у јуначкем Крагујевцу. 

„Од те смрти и ужаса смо се ослободили 20. октобра ослобађајући главни град. Ослободили смо се, надам се, заувек оне врсте лудила која је сматрала да је оправдано убијати и стрељати у име нације и расе, идеологије која је неке људе сматрала мање вредним од других и то толико мање да не заслузују да живе“, истакао је председник. Указао је да је образлажући наређење на основу које су извршени октобарски масакри 1941. у Србији фелдмаршал Вилхелм Кајтел, први човек немачке врховне команде, рекао:„Тамо на истоку живот ионако ништа не вреди“. 

„Тога смо се ослободили и то победили 20. октобра. Да ли су успели други - не знам и сасвим је могуће да има још оних који нас доживљавају мање вредним, који мисле да не важе за нас и њих иста правила, који сматрају да они сами нешто могу, а ми не. Данас за нас цела та накарадна филозофија више не важи. Ми смо се 20.октобра 1944. тога заувек ослободили“, поручио је Вучић.


sloboda  tanjug
sloboda  tanjug
sloboda  tanjug
sloboda  tanjug
sloboda strizi tanjug
sloboda strizi tanjug

 Снаге војске блокирале су рејон, а специјалне бригаде извеле су падобрански десант.Након тога је део терориста напустио објекат и покушао да се извуче са аеродрома моторним возилима. Припадници батаљона војне полиције за специјалне намене "Кобре" напале су моторна возила, а после блокаде територије настављена је против терористичка операција упадом у заузете објекте на аеродрому и операција је настављена неутралисањем терориста.

Током дејства против терориста симулирано је рањавање ПТ тима и терориста и обављена је хитна медицинска евакуација хеликоптером.Грађани су затим посматрали налете авиона и хеликоптера Војске Србије: Ласта, Галеб, Орао, Газела, Гама, МИ-8, МИ-17...


Извршена примопредаја мигова

Председник Србије Александар Вучић и руски министар одбране Сергеј Шојгу симболично су данас, након приказа "Слобода 2017" на батајничком аеродрому, обавили примопредају мигова које је Србија набавила од Русије.Вучић је још једном захвалио председнику Русије Владимиру Путину и министру Шојгуу на дивном поклону и подршци. 

Вучић: Мигови потпуно модернизовани за неколико месеци

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће Мигови 29 који су стигли из Русије бити потпуно модернизовани и спремни за борбена дејства у наредних неколико месеци, а већ сада су у "летном стању".Упитан када ће нови Мигови 29 летети, Вучић је рекао да то зависи од нас, јер Мигови могу и данас да лете, односно већ су у летном стању, али да то када ће летети зависи од наше опреме, односно од радарских система које желимо да уградимо, до њихове потпуне модернизације.

"Надам се да ћемо нашу сарадњу увећавати. Хвала вама лично на огромном анагжовању. Живела Сбрија и српско-руско пријатељство", поручио је Вучић који је Сојгуу предао један од шест парадних бодежа са серијским бројевима мигова. Парадни бодежи биће изложени у Војном музеју у Русији.Мигове 29 Србија је набавила од Русије под најбољим могућим условима.


Руска акро група Космичко-ваздухопловних снага "Стрижи" извела је прави спектакл, сложене елементе акробатског летења, а након тога грађани су имали прилику да виде налете авиона МИГ-29 РВ и ПВО Војске Србије.Потом су акробације на небу извели српски падобранци који су показали демо скокове са заставама Србије.

У другом делу приказа представљен је тактичко-технички збор наоружања и војне опреме, односно промовисана је опрема једница у оквиру пројекта "1500".Представљени су и производи одбрамбене индустрије Србије: Милош, Пегаз, Врабац, БВП-М80, Огањ, Пасарс, Газела, Орао, Нора, Лазар...

Грађани одушевљени спектаклом на Батајници

Грађани који су данас присуствовали војној вежби “Слобода 2017” у Батајница, поводом Дана ослобођења Београда, нису крили одушевљење оним што су видели, разноврстан летачки програм и део оперативних активности и наоружања Војске Србије.Посетиоци су рекли Танјугу да су уживали у данашњем програму, а они старији да су се подсетили и неког ранијег времена и јаке ЈНА.

Потпуковник у пензији Јово Зириковић је рекао да је уживао данас и да је Војска Србије доста напредовала."И раније су пилоти били врхунски обучени и опремљени… Напредак је сада огроман пошто смо били на нулу сведени после НАТО агресије 1999. године", рекао је Зириковић.

Каже, да сада имамо и нову опрему, да је ту најважније да је "трасиран пут да се наше Ратно ваздухоплоство попуни савременим авионима" али и да су мигови које Србија сада има за сада довољни.Витомир Васић из Батајнице каже да сваке године долази да прати овакве манифестације и да је са уживао заједно са унуцима.

"Леп утисак, милина је видети. Лепо је видети војну технику и авионе, акробације групе Стрижи. Посећам се када сам ја служио војску на граници… Сада има лепих нових ствари да се види", додао је Васић.Бранко Пјевалица из Шапца каже да је презадовољан програмом и рекао да се нада да ће и следеће године доћи.

"Акробације су извели прави мајстори. Када је реч о нашем новом наоружању – иде на боље и надамо се да ће бити још боље", додао је Шапчанин.Грађани су могли да виде више од 2.200 припадника Министарства одбране и Војске Србије, 130 различитих возила, 30 авиона и хеликоптера и нове војнике опремљене по концепту "1.500".

Руска акро група Космичко-ваздухопловних снага "Стрижи" извела је прави спектакл, сложене елементе акробатског летења.Они су у Батајници први пут ван Русије извели посебан програм, који је у свету веома високо рангиран.

"Стрижи” су на миговима 29 изводили разне фигуре – поредак копље, коверат, тулипн, звоно, буре-ваљак, ваљак у поретку пирамиде и друго.Предводио их је Сергеј Иванович Осјајкин, а у авиони су у појединим фигурама били међусобно удаљени свега три метра.У једном тренутку су били и на само једна метар један од другог, а авиони “Стрижија” су у поједним тренуцима летели брзином већом од 800 километара на час.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести