Потпис за увођење доживотне казне

У Србији је јуче почело прикупљање потписа којима грађани Србије могу да дају подршку иницијативи Фондације „Тијана Јурић” да се уведе казна доживотног затвора. Формулари могу да се потпишу на штандовима постављеним на најпрометнијим локацијама у више од 40 градова и места, све до недеље, 29. октобра, наводи се у саопштењу Фондације.
Potpis za uvođenje doživotne kazne Foto: Fondacija "Tijana Jurić"
Фото: Фондација "Тијана Јурић"

Фондација „Тијана Јурић” предлаже се да се у Кривични законик уведе нова санкција која би заменила постојећу максималну казну од 30 до 40 година за починиоце најтежих облика тешких кривичних дела – каква су убиство детета, малолетника или трудне жене.

„Циљ је да сакупимо 500.000 потписа, без обзира на то што има и оних који нису оптимисти и који кажу да то није могуће“, рекао је оснивач Фондације Игор Јурић, непосредно након почетка рада једног од штандова у Новом Саду.“Верујемо да одговорни грађани наше земље, родитељи пре свега, немају дилему о томе да ли треба начинити тако важан корак у правцу боље безбедности све наше деце.“

Како се наводи у саопштењу, од укидања смртне казне у СРЈ, 2002. године, по доступним подацима, на максималну казну затвора од 40 година правоснажно је осуђено 67 лица.

Става смо да је дошло време да преиспитамо постојећи казнени систем и ефекте које он постигао након укидања смртне казне.

Пракса је показала да су у знатном броју случајева починиоци најтежих кривичних дела, каква су убиства деце, млађе животне доби, због чега су и након издржане казне способни да понове исто дело. Казна доживотног затвора примењује се у већини земаља света, кажу у Фондацији.

Они истичу да смртну казну сматрају неприхватљивом и да се за њу не залажу.

„Сматрамо да би увођење казне доживотног затвора испунило очекивања јавности, као једине одговарајуће казне за починиоце најтежих облика тешких кривичних дела која су за последицу имала смртни исход детета, малолетника или бремените жене”, додаје се у саопштењу.

 С. Х. Д.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести