Потрошаче највише жуља обућа и крче им телефони

Потрошачи у Србији су, захваљујући Закону о заштити потрошача, сада у далеко повољнијој ситуацији него раније када роба или производ који су купили престане да ради или ради другачије него што би требало, на ципели/чизми пукне штикла, мобилни телефон не ради...
с
Фото: Илустрација

И не само то: док се пре неколико година о повраћају новца или замени робе није ни говорило, сада се све чешће излази у сурет купцима и веома често приговори и не стигну до надлежних институција, већ се све реши између купаца и трговаца јер се, откако се Закон о заштити потрошача примењује, рекламације чешће усвајају, велики број потрошача зна како може да оствари своја права, а и трговци су тога свесни.

Дакле, потрошачи сада знају да су њихова права заштићенија него раније па се чешће и жале, а по речима помоћница министра трговине, туризма и телекомуникације Весне Новаковић, у првих девет месеци ове године забележено 12.823 њихових приговора. То је мање него лане, када их је било 16.400, али то не значи да су купци имали само толико приговора јер је реч о онима који су упућени удружењима за заштиту потрошача у Србији, а потом и Министарству трговине, туризма и телекомуникација.

Приговора мање него прошле године, када их је било 16.400, али...

Весна Новаковић је на недавном скупу о твининг-пројекту ЕУ о даљем развоју заштите потрошача у Србији рекла да је од укупног броја приговора потрошача, око 20 одсто жалби на квалитет обуће, 12 одсто на мобилне телефоне, а следе услуге као што су струја, вода и гас, чије је учешће у укупном броју жалби 7,8 одсто, затим рачунари и ИТ опрема – 5,6 одсто... По њеним речима, потрошачи су се жалили и на телекомуникационе услуге, белу технику, одећу и намештај, а највише приговора односило се на несаобразност робе и услуга, непоштовање права потрошача у поступку рекламације, неиздавање и висину рачуна, испоруку робе и гаранцију.


Проценти готово исти

И док је у односу на прошлу годину број приговора нешто мањи, готово да се није ништа променило када је у питању врста производа на које се купци најчешће жале. Тако је и прошле године од укупног броја приговора највише жалби било на обућу и моблине телфоне, а проценти су идентични као и ове године – 20, односно 12 одсто. Око седам одсто приговора односило се на рачунаре, шест на белу технику, а по четири одсто на одећу, намештај и телевизоре.


Она је истакла да је ресорно министарство од 2008. године, од када се пројектно финансирају удружења потрошача, за подршку њиховог рада издвојило милион евра, да је доста урађено на заштити права потрошача у Србији и да се улаже у регионалне организације потрошача да би грађани у целој Србији могли лакше тражити савет и помоћ. Указујући на то да је циљ да се ниво заштите потрошача у Србији повећа, Весна Новаковић је рекла да се ради и на едукацији трговаца да би им се олакшало пословање и помогло да боље примењу законске норме.

Она је указала и на то да је твининг-пројекат ЕУ „Даљи развој заштите потрошача у Србији” трећи по реду који ЕУ улаже у Србију у области заштите потрошача. Пројекат ће трајати две године, вредан је 1.425.000 евра, а циљ је да се унапреди систем заштите потрошача, ефикасније вођење преговора из те области и приступање државе ЕУ.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести