Дробњак: Путари спремни за зимско одржавање

БЕОГРАД: Путари су спремни за зимско одржавање 14.896 километара мреже државних путева, у периоду од 15. новембра до 31. марта, изјавио је в.д. директора Путева Србије Зоран Дробњак.
Zoran Drobnjak foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Ове зимске сезоне биће ангажовано 24 путарска предузећа који ће одржавати путеве из путних база и пунктова којих има 164.

У периоду од 15. новембра до 31. марта биће расположива 724 путарских возила и камиона, 330 машина, 1.126 радника - путара, 162 техничара, 330 машиниста и 724 возача, у једној смени.

Путеви Србије наглашавају да ангажованост механизације, може бити и већа у случајевима појаве елементарних непогода и степена њихове јачине.

"Путари су спремни, тај посао већ годинама радимо. Трентно имамо 25.000 тона соли и до 15. децембра ћемо имати још око 43.000 тона, тако да ћемо укупно имати на располагању 68.000 тона за посипање путева", навео је Дробњак.

Обезбеђена количина соли са резервама износи укупно 68.561 тона, каменог агрегата и ризле укупно 102.000 тона, хладне асфалтне масе за санацију ударних рупа око 1.500 тона.


Од 1. априла одржавање путева по учинку

Путеви Србије приводе крају тендерску процедуру за одржавање првих 3.000 километара путева по учинку у Србији, која ће почети да се примењује од 1. априла, речено је данас на конференцији за новинаре.

То је најавио Зоран Стојисављевић, извршни директор Сектора за одржавање државних путева првог и друго реда и руководилац Штаба зимске службе, који је прецизирао да је израда уговора у току.

В.д. директора Путева Србије Зоран Дробњак је рекао новинарима да је у питању првих 3.000 км путне мреже на шест деоница по 500 километара.

"За преосталих 13.000 ћемо јавну набавку завршити до маја 2018. године", рекао је Дробњак.


Дробњак је рекао да Путеви Србије имају одличну сарадњу са МУП-ом током зиме и позвао возаче да поштују саобраћајне прописе и буду нарочито у зимским условима због појаве поледице на коловозу.

Помоћник начелника Управе саобраћајне полиције Славиша Лакићевић је рекао да МУП и ове године наставља успешну сарадњу са Путевима Србије.

Он је најавио да ће саобраћајна полиција појачати контролу коришћења зимске опреме.

Извршни директор Сектора за одржавање државних путева првог и другог реда и руководилац Штаба зимске службе у Путевима Србије Зоран Стојисављевић је рекао да је за то јавно предузеће већ рутински посао, да су све припреме на време завршене у свим базама.

"Ове године смо мало повећали средства и број расположивих људи, с обзиром да имамо још 37 км аутопута за одржавање", навео је он.

Присуство механизације у путним базама на аутопутевима је непрекидно 24 часа, на осталим путевима 16 или осам часова, а по потреби и дуже.

Одржавање се спроводи по приоритетима. Први приоритет - коловоз се чисти и посипа чистом соли.

Други приоритет - коловоз се чисти и посипа само ризлом или шљунком.

Трећи приоритет - са коловоза се само уклања снег и тиме омогућује проходност, али тек након извршеног чишћења путева првог и другог приоритета.

Посебна пажња при организацији одржавања државних путева у зимским условима поклања се: мосту "Газела", превоју Бубањ Поток, Бегаљичко Брдо и превој "Мечка" на аутопуту, превоју Честобродица на путу Параћин - Зајечар, успону Рушањ и Рудник на Ибарском путу, превоју Златибор, превоју Попадија (Мајданпек - Неготин), превоју Тресибаба (Књажевац - Ниш), превоју Светиња (Топола - Крагујевац), превојима на Фрушкој Гори (Иришки Венац, Банстол), ширим подручјима Таре, Црне Траве и Сјенице, мосту код Бешке на путу Београд - Нови Сад, превој Јарам на путу Брзеће-Копаоник, мост преко Саве, обилазница Добановци-Остружница, зона моста Пријеворац на реконструисаној деоници М-21, између Борове Главе и Кокиног Брода, обилазница Београда од Сектора-3 ( река Сава ) до краја Сектора-5 (Стражевица ) и Кружни пут...

Надлежни органи ће утврдити одговорност

В.д. директора Путева Србије Зоран Дробњак је изјавио данас да су Путеви Србије дали налог да се скину сви саобраћајни знаци на аутопуту Уб - Лајковац, која није отворена за саобраћај.

Дробњак је рекао да ће надлежни органи утврдити одговорност поводом несреће 12. новембра, када је аутомобил ушао на ту деоницу и ударио у бетонску баријеру на крају путу.

"То је баш велика трагедија, саосећамо са породицом Чедомира Јовановић. Једна баријера - њу џерзи ограда је била сколоњена на зауставној траци, а поред ње су биле још четири такве ограде и он је ушао у ту зауставну траку", рекао је Дробњак одговарајући на питања новинара.

Он је истакао да не може да даје изјаве о том случају како се би мешао у рад надлежних органа, који ће утврдити све околности те несреће.

Дробњак је потврдио да су Путеви Србије обезбеђивали пут, али да не могу да сада преко медија утичу на рад надлежних органа, тужилаштва и МУП-а.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести