Лончар: Сви ће бити прегледани, интересовање велико

БЕОГРАД:  Интересовање грађана за бесплатне превентивне прегледе који се обављају у 104 здравствене установе широм Србије је велико, чекаонице су пуне, а министар здравља Златибор Лончар поручује да ће сви бити прегледани.
Zlatibor lončar na RTS-u Foto: RTS/skrinšot
Фото: Златибор Лончар на РТС-у Фото: РТС/скриншот

Они који данас евентуално не буду стигли на ред добиће свој термин у наредним данима.Још један круг бесплатних лекарских прегледа за грађане широм Србије почео је јутрос у осам сати, а у првих сат времена прегледано је више од 3.000 пацијената, показују подаци Министарства здравља.

"Постижемо онај циљ који смо хтели, а то је да наши грађани све више схватају колика је предност превентивног прегледа. Урадили смо анализу за прошлу акцију у којој је прегледано 17.000 људи. Код 600 пацијената су на време дијагностиковани проблеми. Ако узмете чињеницу да сте толико живота спасли за један дан, то нам даје за право да наставимо даље са акцијама", рекао је Лончар Танјугу.

Грађанима иначе, за бесплатне прегледе није потребна здравствена књижица, а нема ни старосне границе. 

"Показујемо да нам је стало да имамо здраву нацију јер је то услов да бисмо у свему успели. Хоћемо здраву Србију", поручио је министар, наводећи да му је изузетно драго што се све више грађана одазива акцијама Министарства здравља, а у разговору са њима се, каже, долази до закључака које следеће прегледе треба обавити.

"Данас се ради да ултразвук абдомена, свима ће бити урађени хормони штитне жлезде... Они који не стигну данас, добиће свој термин у наредним данима", рекао је Лончар.Он је објаснио да ће важити иста правила, односно неће бити потребна здравствена књижица, а прегледи ће бити заказани по подне, јер иначе долазе људи који раде, имају обавезе и не могу да стигну да дођу током радног времена.

Јована Аранђеловић медицинска сестра у КБЦ Бежанијска коса каже да је одзив грађана велики и да је за два и по сата у ту здравствену установу обављено више од 200 прегледа."Добро смо се организовали, пацијенти су пуни стрпљења. Данас радимо преглед дојки, ултразвук абдомена, испитују се хормони штитне жлезде како би са на време преудпредило неко обољење. Гужве су велике јер ови прегледи добро дођу онима који пуно раде и не стижу да иду код лекара. За сада се све одвија како треба. Ово је трећи превентивни преглед код нас и интересовање је све веће", рекла је она.

Тања Јојић дошла је ћерком због штитне жлезде. Каже да је изузетно задовољна бесплатним превентивним прегледима."Добро је да можемо да се прегледамо. Не морамо дуго да чекамо", рекла је она Танјугу.Горан Томашек радиолог у КБЦ Бежанијска коса напомиње да му је драго што се та установа одазвала акцији Министарства здравља будући да је превенција изузетно важна. 

"Није проблем открити карцином од два сантиметара, већ онај који је врло малих димензија. На овај начин можемо правовремено да дијагностикујемо болест и да се пацијенткијне излече", подсетио је доктор Томашек.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести