У гробници у Луксору нађена мумија од пре 3.500 година

ЛОНДОН: Египатски археолози пронашли су у двема досад неистраженим гробницама у древном граду Луксору скулптуре, дрвене маске и живописне слике на зидовима, па чак и мумију за коју верују да је стара око три и по миленијума.
mumija egipat, EPA/KHALED ELFIQI
Фото: EPA/KHALED ELFIQI

Археолози сматрају да је реч о мумији високог званичника тадашње египатске Нове краљевине, преноси Би-Би-Си.

Обе гробнице се налазе на некропољу Драа Абуд Нага, чувеном по храмовима, а који је изграђен надомак Долине краљева у којој су сахрањени многи египатски фараони.

Египатско Министарство антиквитета саопштило је да је те две гробнице пронашао један немачки археолог 1990-их година, али да су оне донедавно биле запечаћене.

Идентитет пронађеног мумуфицираног тела није познат, али је Министарство навело да постоје две могућности - да је реч о особи по имену Џехути Мес, чије је име угравирано на једном од зидова гробнице, или пак да је то песник који се звао Маати, а чије је име, заједно са именом његове сурпуге Мехи, написао на чуњевима нађеним поред мумије.

Друга гробница још није у потпуности истражена, напоменуло је египатско Министарство.
Иначе, у септембру су археолози открили гробницу краљевског златара у близини Луксора.

Та гробница, која такође датира из времене Нове краљевине, садржала је статуу златара Аменамхата, у седећем положају, која је налазила поред статуе његове супруге.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести